Böbrek İltihabı

Böbrek İltihabı yaşamı tehdit edici sorunlara yol açan böbrek enfeksiyonu (piyelonefrit) ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Böbrek İltihabı belirtileri dikkate alınarak bu sorunun önüne geçebilirsiniz.

Vücutta ki işi atıkları temizlemek ve kanınızdan fazla suyu almak olan böbreklerde bakteriler nedeniyle enfeksiyon meydana gelir. Böbrek enfeksiyonu (piyelonefrit), genellikle idrar yolunda veya mesanede başlayan ve böbreklerinizden birine veya her ikisine ilerleyen bir tür idrar yolu enfeksiyonudur.

Enfeksiyon, doğru şekilde ve zamanında tedavi edilmezse, böbrek iltihabı böbreklere kalıcı olarak hasar verir ve hayatı tehdit edici bir enfeksiyon hastalığına yol açabilir.

Böbrek enfeksiyonları en sık idrar yollarından böbreklerden birine veya her ikisine de yayılan bir enfeksiyondan kaynaklanır. Böbrek enfeksiyonları ani veya kronik olabilir. Genellikle ağrılıdırlar ve derhal tedavi edilmezse hayati tehlike oluşturabilirler.

Böbrek İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Böbrek iltihabının başlıca belirtileri şunlardır;

-Sırt bölgesine vuran ağrı ve yüksek ateş

-Bulantı ve kusma

-İdrar sırasında yanma, sık idrara çıkma

-Halsizlik

-Yaşı ilerlemiş kişilerde bilinç bulanıklığı görülmektedir.

Böbrek Enfeksiyonu Nedenleri

Enfeksiyonunun en sık görülen nedeni idrar yoluna giren bakteriler (üretra) dir. Vücudunuzdaki başka bir enfeksiyondan dolayı da bakteriler kan dolaşımınız boyunca böbreklere yayılabilir. Nadiren, böbrek cerrahisi sonrası enfeksiyon ortaya çıkar.

Böbrek Enfeksiyonunda Hangi Doktora Başvurmanız Gerekmektedir?

Enfeksiyon için nefroloji veya üroloji bölümüne başvurmanız gerekmektedir.

Böbrek Enfeksiyonunun Teşhis Ve Tedavisi

Böbrek enfeksiyonu teşhisi genellikle idrar testi ve kan testi ile olur. İdrar numunesi, idrarda bulunan bakterileri, kanı veya irini açığa çıkarabilir ve kan örneği enfeksiyonun kan dolaşımına yayıldığını gösterebilir. Bazı durumlarda, bir CT taraması, ultrason veya özel bir X-ışını gerekli olabilir

Komplike olmayan akut piyelonefrit için böbrek ağrısı ve enfeksiyon tedavisi genellikle antibiyotik tedavisini içerir.
Komplike akut pyelonefrit için, hastaneye yatış yapılması gerekir. Enfeksiyon kan dolaşımına yayılmışsa, intravenöz olarak uygulanan antibiyotikler ve sıvılar gerekebilir.

Böbrek enfeksiyonu yapısal bir blok veya vezikoüreteral reflü sonucu oluşursa, cerrahi gerekebilir.

Yeteri kadar su içmek böbrek enfeksiyonu için büyük önem taşır. Su tüketimi bakterilerin ve toksin maddelerin atılmasında yardımcı olur.

Böbrek hastalıkları için Nefroloji yada Üroloji doktoruna başvurmalısınız. Ankara Üroloji Nefroloji  Doktor çalışma cetveline ulaşmak için aşağıdaki Ankara Doktor Bul linkini tıklayarak sistemimizden ulaşabilirsiniz.

doktor bul