Tıbbi Parazitoloji Hangi Hastalıklara Bakar ?

Tıbbi Parazitoloji; hastaların gaita örnekleri, protozoon ve helmintler yönünden direkt mikroskobi, geçici ve kalıcı boyama yöntemleri ve konsantrasyon yöntemleriyle incelemesini yapan ve değerlendiren tıp bilimine Tıbbi Parazitoloji adı verilir.

Tıbbi Parazitoloji bölümünün görevleri nelerdir?

 

– Hastadan alınan kan, BOS, bronkoalveolar lavaj sıvısı (BAL), çeşitli dokulardan elde edilen aspirasyon sıvıları, kist aspirasyon sıvısı, idrar ve deri kazıntı örnekleri ilgili laboratuvarlarda protozoon, helmint ve artropod etkenler yönünden incelenmekte ve değerlendirilmektedir.

– Özel kabinde alınan anal bant örnekleri, ilgili intestinal parazitler bakımından incelenmekte ve değerlendirilmektedir.

– Hastalardan alınan çeşitli klinik örnekler (kan, BOS gibi) seroloji laboratuarında modern cihazlar ve serodiagnostik yöntemlerle (ELISA, IFAT, IHA, Western blot.. gibi) incelenerek değerlendirilmektedir.

– Fluoresan mikroskop ünitesinde etkenlerin bazı spesifik özellikleri incelenerek, direkt etiyolojik tanı ve IFAT yöntemiyle serolojik tanı gerçekleştirilmektedir.

-Ülkemizde sık rastlanan kan, doku, barsak ve diğer sistem parazitlerine bağlı oluşan