Salgıladığı hormonlar sayesinde vücuttaki birçok fonksiyonu düzenleyen troid bezi boyunda yer alan kelebek şeklinde bir organdır. Bir iç salgı bezi olan troid, erkeklere göre kadınlarda daha sık görülür. Tiroid bezi, kalp ve sindirim fonksiyonu, kas kontrolü, beyin gelişimi, ruh hali ve kemik bakımının yanı sıra vücudun metabolizma hızını düzenleyen hormonlar üretir.
Tiroid eksikliği ya da fazlalığı durumunda çok ciddi rahatsızlıklara ve şikayetlere neden olabilir. Tiroid hormon düzeyindeki dengesizlik, diğer organ ve sistemlerin çalışmasını da olumsuz etkiler. Tiroid bezi, alt çene altında yer alan, soluk borusunun (trakea) her iki yanında ve kısmen önünde yer alan bir organdır. Soluk borusunun iki yanına yerleşmiş kısımları sağ ve sol parça (sağ lob, sol lob veya sağ tiroit, sol tiroit) adını alır. İşlevi; T3 ve T4 adı verilen hormon üretmesi ve bunları kana salmasıdır..
Tiroid Bezi Hastalıkları
Tiroidiniz çok fazla hormon ürettiğinde (hipertiroidizm) veya yeterli olmadığında (hipotiroidizm) çeşitli farklı bozukluklar ortaya çıkabilir. Tiroidin dört yaygın bozukluğu Hashimoto hastalığı, Graves hastalığı, guatr ve tiroid nodülleridir.
Tiroid Bezi Hastalıklarının Tedavisi
Tiroid bezinin az çalıştığı durumlarda hastaya önce ilaç tedavisi ile tiroid hormonu uygulaması başlatılır. Öncellikle TSH hormon düzeyinin normal sınırlara inmesi sağlanır. TSH hormonu ise beyinde hipofiz bezinin salgıladığı bir hormondur, trioid bezi ise T3 ve T4 hormonlarının sentezlenmesini sağlar. T3 ve T4 hormonlarının dışında ayrıca serbest T3 ve serbest T4 hormonları da bulunur. Hipertiroid vakalarında T3, T4, serbest T3 ve serbest T4 yükselirken TSH hormonu baskılanır.
Hipotiroid yani tiroid bezinin az çalıştığı durumlarda ise T3 ve T4 hormonları düşer, TSH hormonu ise bu durumu telafi etmek için yükselir. Yükselen TSH oranları ilaç tedavisiyle normal seviyesine çekilerek tedavi gerçekleştirilir.
Bir yanıt yazın