Horlama Hakkında Merak Edilenler

 

Horlama, üst solunum yollarındaki yumuşak dokuların, küçük dil ve bademciğin uyku esnasında gevşemesi sonucu hava yolunu daraltması nedeniyle nefes alıp verirken titremesiyle oluşan sestir. Tıbbi adı “obstrüktif uyku apnesi” adı verilen ve uykuda solunumun zaman zaman durması ile kendini gösteren ciddi bir hastalığın belirtisi de olabilen horlama erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülmekle birlikte kadınlarda da görülür.

Normalde yetişkin insanların yarıya yakınında zaman zaman görülen horlamanın şiddeti, solunum yolunun ne kadar daraldığına bağlı olarak değişir.

Horlamanın asıl tehlikeli olan şekli, Uyku Apnesi yani uyku esnasında nefesin kesilmesi şeklinde olanıdır. Bu şekilde kişiler, horlamadan sonra bir süre nefessiz kalmaktadır. 10 saniyenin üzerindeki tekrarlı nefessiz kalmalar yaşamı tehlikeye sokabilmektedirler.

Horlama Nedenleri:

Horlamaların büyük bir kısmı fazla kilodan kaynaklanmaktadır. Horlama, ağzınızın ve sinüslerin anatomisi, alkol tüketimi, alerjiler, soğuk algınlığı gibi çeşitli faktörlerden de kaynaklanabilir.

Hangi Durumlarda Horlama Nedeniyle Doktora Gidilmelidir

Horlamaya aşağıdaki semptomlardan herhangi biri eşlik ediyorsa, daha fazla değerlendirme için bir doktora başvurmak gerekebilir:

– Uyku sırasında solunumun kısa süreli durması

– Gündüz aşırı uyku hali ve konsantrasyon zorluğu

– Sabah baş ağrısı

– Uyandıktan sonra boğaz ağrısı

– Huzursuz uyku

– Yüksek tansiyon

– Gece göğüs ağrısı

– Çocuklarda, okulda dikkat eksikliği, davranış sorunları veya düşük performans

– OSA sıklıkla yüksek sesle horlama ile karakterizedir, ardından solunum durduğunda sessizlik dönemleri gelir. Sonunda, bu azalma ya da nefes almada duraklama sizi uyandırmak için işaret olabilir. Sonunda yüksek sesle bir çığlık ya da nefes alma sesiyle uyanabilirsiniz.

Horlamanın Tedavisi

Hekiminiz veya kulak burun boğaz doktorunuz horlamanın kaynağına bağlı olarak bir tıbbi cihaz veya cerrahi prosedür önerebilir.