Böbrek Taşı

Erkeklerde kadınlara göre 3 kat daha fazla görülen Böbrek Taşları (böbrek litiazisi, nefrolitiazis), böbreklerin içinde oluşan mineral ve tuzlardan oluşan sert birikintilerdir. Böbrek taşları idrarda bir azalma olduğunda veya idrarda taş oluşturan maddelerden fazla olduğunda oluşur. Ayrıca, idrarınız da kristallerin birbirine yapışmasını engelleyen maddelerden yoksun olabilir. Bu da böbrek taşlarının oluşumu için ideal bir ortam oluşturur.

Normalde idrar içinde bu kristalleşmeyi ve çökmeyi engelleyen ve İnhibitör denilen maddeler vardır. Bu inhibitörler her insanda yeterli miktarda olmayabilir ve bu da taş oluşumunda önemli bir sebeptir.

Böbrek Taşı Belirtileri

-Ağrı, en sık rastlanan belirtidir ve şiddetli, bıçak saplanır tarzda bir ağrıdır. ( Genellikle “boşluk” olarak adlandırılan, kaburgaların altından başlayıp sırttan öne, kasıklara doğru vuran şiddetli ağrı şeklindedir ve ağrının şiddeti zaman zaman artıp azalabilir.)

-Çoğunlukla bulantı ve kusma, idrarda kanama ve yanma eşlik edebilir.

Böbrek Taşı Nedenleri

Böbrek taşlarının genellikle belirli bir nedeni yoktur, ancak birkaç faktör riskinizi artırabilir. Böbrek taşı riskini arttıran faktörler;

-Ailevi yatkınlık,

-Doğuştan idrar yolları anomalileri,

-Bazı sistemik hastalıklar (Gut, Sistinüri vb)

Böbrek Taşı Tedavisi

Böbrek taşlarının tedavisi, taş türüne ve nedenine bağlı olarak değişir. Minimal semptomlu küçük taşlar invazif tedavi gerektirmez. Günde 2 ila 3 litre kadar su içmek, idrar sisteminizi temizlemenize yardımcı olabilir. Küçük bir taşı düşürmek biraz rahatsızlık verebilir. Hafif ağrıyı azaltmak için doktorunuz ağrı kesiciler ve böbrek taşınızı düşürmenize yardımcı olacak bir ilaç verebilir.

Bazı durumlarda, bir ürolog lithotripsy adı verilen bir şok dalgası terapisi uygulayabilir. Bu böbrek taşını daha küçük parçalara ayıran ve geçmesine izin veren bir tedavidir.

Litotripsiye izin vermeyen bölgelerde bulunan büyük taşlı insanlar, arkadaki bir insizyon yoluyla taşın çıkarılması veya idrar yoluna ince bir tüp yerleştirilmesi gibi cerrahi prosedürler alabilirler.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir