Kızamık virüsünün neden olduğu kızamık hastalığı, her yaş grubunda görülen ancak çocuklarda daha sık karşılaşılan bulaşıcı bir hastalıktır.
Genellikle kış sonu, ilkbahar başlarında artan kızamık hastalığı solunum sisteminin viral bir enfeksiyondur ve çok bulaşıcı bir hastalıktır. Kızamığın belirtileri virüs bulaştıktan sonra yaklaşık 8 ila 12 gün sonra ortaya çıkar.
Kızamık döküntüsü ve ateşi ortalama 4-5 gün sürer, kuru öksürük ise bir hafta ile 10 gün kadar devam edebilir.
Kızamık Hastalığının Bulaşma Yolları
Kızamık hastalığı, solunum yoluyla bulaşmaktadır. Daha önce kızamık geçirmemiş veya kızamık aşısı olmamış birisi kızamık hastalığı geçiren bir kişi ile karşılaşırsa o kişiye neredeyse %100 hastalık bulaşır. Kızamık hastalığı bulaştırıcılığın en yüksek olduğu hastalıklardan biridir.
Virüs, hava yollarındaki damlacıkların solunmasıyla ya da hasta kişilerin burun ve boğaz salgılarının doğrudan ya da dolaylı olarak bulaşmış nesnelere kişinin temas etmesiyle bulaşır.
Kızamık hastalığının belirtileri nelerdir?
Kızamık hastalığının ilk belirtileri şunlardır;
-Burun akıntısı, hapşırma ve öksürük gibi soğuk algınlığı belirtileri.
-Yüksek ateş ve halsizlik
-Kuru öksürük ve boğaz ağrısı
-Yorgunluk
-Işığa duyarlı, şişmiş, ağrılı ve iltihaplı gözler (konjonktivit)
-Ağız içinde küçük grimsi beyaz lekeler(koplik lekeleri)
-Vücutta döküntü
Kızamık Hastalığından Korunma Yolları
Hastalıktan korunmanın tek yolu aşılamadır. Ayrıca kızamık olan biriyle yakın temas kurmayarak ve eşyalarına dokunmayarak kızamıktan korunabilirsiniz.
Kızamık Hastalığı için Bulaştırıcılık Dönemi
Kızamık hastalığı bulaşıcı olduğu dönem kişiler döküntünün başlamasından dört gün öncesine kadar, döküntünün başlamasından itibaren ise dört gün boyunca bulaşıcı olduğu kabul edilmektedir.
Kızamık Hastalığının Tedavisi Nasıldır?
Kızamık hastalığın tedavisinin esasını destek tedavisi, istirahat, sıvı tedavisi, A vitamini ve komplikasyonlara yönelik müdahalelerdir. Hastaların döküntülerin başlamasından sonraki bir hafta boyunca evden çıkmaması ve sağlam kişilerle temasının kısıtlanması hastalığın yayılımını azaltacaktır.
Bir yanıt yazın