Dizlerde Kireçlenme Nedenleri ?

Obezitenin artmasıyla sık karşılaşılan şikayetler arasında yerini alan dizlerde kireçlenme nedenleri ? hastalar tarafından aranan sorulardan biridir.

Vücudun yükünü çeken dizlerimiz günlük yaşamda yanlış alışkanlıkların da etkisiyle alarm veriyor. Farklı nedenlerle ortaya çıkan dizlerde kireçlenme artık sadece yaşlılarda değil gençlerde de görülmeye başlandı.

Son yıllarda obezitenin artmasıyla giderek daha sık karşılaştığımız dizlerde kireçlenme diğer adıyla osteoartrit, diz eklemindeki kıkırdakların aşınması ve yıpranması durumudur.

Dizlerde Kireçlenme Nedenleri ?

Birçok nedenle yaşanan dizlerde kireçlenme eskiden yaşlılarda görülen bir sağlık sorunu iken artık gençlerde de karşımıza çıkmaktadır. Bunun en önemli nedenlerinden biri hareketsiz yaşam ve sağlıksız gıda tüketimi ile artan obezitedir. Diğer nedenleri ise şunlardır;

-Travma

-Eklemlerde iltihaplanma (sıvı toplanması )

-Doğumsal bozukluklar

-İltihaplı Romatizma

-Diğer bir neden ise Gonartrozda’dır. Kıkırdakta incelme sonucu kıkırdak altındaki kemiklerde de incelmeler ve yıpranmalar eklem kenarlarında kemiksi çıkıntılar (osteofit) oluşur.

-Kemik ve eklemlerde doğuştan gelen eğrilik

-Dize baskı uygulayan ve tekrarlayan fiziksel hareketler

-Aşırı kullanım

-Gut hastalığı

-Diz yaralanmaları

-Genetik

-Yaş

Dizlerde Kireçlenme Belirtileri

Tedavi edilmediğinde istirahat anında bile rahatsız eden ve gece uykudan uyandıran ağrılara neden olan dizlerde kireçlenmenin başlıca belirtileri;

-Eklemlerde ağrı ve tutukluk,

-Şişlik

-Hareket kısıtlılığıdır. Gıcırdama

-Çıtlama sesleri

-Yürümede güçlük

-Hava durumuna bağlı olarak değişen eklem ağrısı

-Eklem bölgesinde sertlik

-Dizde çökme

-Yavaş ilerleyen diz eklemi ağrısı

-Aniden ortaya çıkan ağrı

-Ciltte kızarıklık

-Diziniz hareket etmeye çalışırken kilitlenme

-Sıcak cilt

Diz Kireçlenmesine Karşı Alınması Gereken Önlemler

Dizlerde kireçlenmeleri alacağınız ya da uygulayacağınız bazı yöntemlerle azaltabilirsiniz. Kireçlenmeye karşı alınacak önlemler ise şöyle;

-Fazla kilolardan kurtulun. Fazla kilolar gün boyunca diz eklemlerimize binen yükün artmasına neden olarak kıkırdakları yıprandırıp aşındırıyor.

-Diz çevresi kaslarınızı güçlendirici egzersiz yapın! Kıkırdağın kendini yenileme kapasitesi ve kan akışı da bulunmadığı için bu bölgeye yapacağınız güçlendirici egzersizler diz sağlığınıza çok büyük fayda sağlayacaktır.

-Dizlerinizi zorlayıcı hareketlerden kaçının.

-Sıcak/soğuk kompres uygulayın

-Gelişigüzel ağrı kesici kullanmayın

Diz Kireçlenmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kireçlenmenin başlangıç döneminde hastaya basit ağrı kesici ve yangı giderici ilaçlar verilir. Fizik tedavi ve egzersiz hareketleri önerilir. Kilo vermesi ve dize yüklenmeyi azaltması tavsiye edilir.

Hastalık biraz ilerlediğinde ise hastanın durumuna özel olmak üzere eklem içi bazı enjeksiyonlar kortizon, hyalüronik asit, trombositten zengin plazma-PRP, kök hücre v.b. uygulanabilir.

Ameliyatsız tedavilerle sonuç alınamayan ve günlük aktiviteleri kısıtlanan, ağrının süreklilik halini aldığı kişilerde diz kireçlenmesi ameliyatı gerekebilir. Bu ameliyatlardan biri de artroskopi adı verilen ve küçük kesilerle eklem içine girilerek kamera eşliğinde uygulanan bir yöntemdir.

Dizlerde Kireçlemeler için ortopedi veya fizik tedavi ve rehabilitasyon doktorlarına gidilmesi gerekir. Aradığınız ortopedi veya fizik tedavi ve rehabilitasyon doktorlarına ulaşmak için linki tıklayınız.
doktor bul