Uzmanlar sonbahar ve kış aylarında uyuz hastalığına dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Bulaşıcı özelliği bulunan uyuz hastalığı sonbahar ve kış aylarında kapalı ortamlarda daha hızlı yayılma gösteriyor.
Uyuz hastalığı, 0,3-0,5 mm boylarında sarcoptes scabies von hominis olarak bilinen akar türünün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığın belirtileri 2 ila 6 hafta sonra ortaya çıkabilmektedir. Bu da hastanın hastalığının farkına varmadan etrafındaki kişilere bulaştırmasına neden olmaktadır.
Uyuz hastalığı ten ya da kişisel eşyaların ortak kullanımı ile kişiden kişiye bulaşır. Bu nedenle uyuz hastalığından korunmak için özellikle toplu taşıma alanlarında, kalabalık ortamlarda hijyene dikkat edilmelidir.
Uyuz hastalığının belirtileri genel olarak şöyledir:
-Pembe renkli sivilceyi andıran döküntüler
-Çoğunlukla geceleri şiddetlenen kaşıntılar
-Kaşınan yerlerde kalın kabukların oluşumu
-Sıcak banyo ve uygulamalar ile şiddeti artan kaşıntı
-Cildin üzerinde 1 ila 10 mm arasında değişen boylarda tünel şeklinde kabarcıklar
-Vücudun daha çok kıvrımlı bölgelerinde görülen küçük kabarcıklar
-Bu belirtilerin herhangi birini görmeniz durumunda bir cildiye uzmanına görünmeniz oldukça önemlidir.
-Kadınlarda vajina ve çevresinde kaşıntı,
Doktor, ilk olarak hastadaki belirtileri inceler ve fiziki muayene gerçekleştirir. Ayrıca tanısını güçlendirmek için mikroskopi ve dermoskopi yöntemleri de tercih edebilir.
Hastalık tanısı konulduktan sonra uygun tedavi yöntemleri denenir. Hastalığın tedavisinde çoğunlukla losyon ve krem tercih edilir. Bu yöntemler, düzenli ve doğru bir şekilde kullanıldıklarında genellikle hastalığın tedavi edilmesini olanaklı hale getirir.
Oral ilaçların yanı sıra özellikle dirençli uyuz tedavisi için ek ilaçların verilmesi de olanaklıdır. Verilen ilaçlar, semptomların hafifletilmesine katkıda bulunur.
Uyuz tedavisi gören bireyin yakın temasta bulunduğu ya da aynı ortamı paylaştığı insanlar da herhangi bir belirti göstermeseler bile tedaviye ihtiyaç duyabilirler. Uyuz tedavisi sırasında kişisel hijyen büyük bir önem taşır. Tedavi süresince elleri sık sık ve doğru şekilde yıkamak, temiz kıyafetler giymek oldukça önemlidir.
Uyuz tedavisinde önemli olan noktalardan biri de giysilerin ve yatak çarşafı gibi tekstil ürünlerinin en az 60 derecede yıkanması gerekir. Yıkanan kıyafetlerin ve tekstil ürünlerinin yüksek ısılı bir kurutucuda kurutulması ya da özellikle cilde temas eden kısımlarının yüksek ayarda ütülenmesi de gerekir.