hangi hastalıklara bakar

Hamile Kalamamanın Psikolojik Etkileri

Evlilik ile birlikte toplumuzda evli çiftler üzerinde yoğun bir çocuk baskısı oluşur. Hatta çocuk düşünmeyen çiftler bile bu durumdan etkilenmektedir. Ancak bazı durumlarda çiftlerin istedikleri zamanda çocukları olmamakta çiftler için bazı tedaviler gerekmektedir.

Son verilere göre, normal doğurgan çiftlerde, normal sıklıkta cinsel ilişki durumunda aylık hamile kalma oranı % 25’tir. Bu oran yıl sonunda % 85, 2 yıl sonrasında ise % 90 civarındadır.

Kısırlık çiftin herhangi bir doğum kontrolü yöntemi uygulamadan 1 yıl süreyle, düzenli ilişkiye girmesine rağmen hamile kalamama durumuna denilmektedir.

Kısırlık problemi olan çiftlerde sorunun yaklaşık %30’u erkekte, %30’u da kadındadır. Kalan %40’lık sorunun %30’unda ise hem erkekte hem de kadında problem bulunmakta olup %10’unda ise yapılan tetkiklere rağmen bir sorun tespit edilemez. Bu sorunun tespit edilemediği gruba ise “açıklanamayan kısırlık” adı verilmektedir.
Sağlıkta yaşanan ilerleme ile birlikte gelişen yöntemler sayesinde günümüzde kısırlık nedenleri hem daha kolay tespit edilmekte hem de birçok çözüm bulunabilmektedir.

Hamile Kalamamanın Psikolojik Etkileri

Hamile kalamama nedeniyle kadınlarda daha fazla olmak üzere çiftlerde ciddi bir stres yaşanır. Bu stresin nedenleri arasında kadının ve erkeğin ailesinin çocuk yapma konusundaki baskıları, arkadaşların ya da yakınların bu konuda sorduğu sorular, kadının çevresindeki arkadaşlarının hamilelikler, planlamaya rağmen gebelik oluşmaması, kadının doğuramayacağına ve diğer kişilerden eksik olacağına dair yetersizlik duyguları, eşlerden birinin ya da her ikisinin aşırı çocuk yapma isteği, kadının yaşının ilerlemesi, geç yaşta yapılan evlilikler, kısırlıkla ilgili herhangi bir sorun olmamasına rağmen hamile kalınamaması çiftleri psikolojik olarak zorlayan bir etkenlerden bazılarıdır.

Psikolojik Baskıları Azaltmanın Yolları

Bazen hiçbir neden olmaksızın hamile kalınamayabilir. Bu nedenle aşırı baskı hissediyorsanız, evde ve yakınlarınızla hamilelikle ilgili konuşmayı bir süre bırakın, her yaşadığınız cinselliği hamile kalma düşüncesiyle yaşamaktan vazgeçin. Cinselliği rahat yaşamak hamilelik ihtimalini artıracaktır, bazen hamilelikle ilgili uğraşılar birbirinizi ihmal etmenize neden olabilir. Aranızdaki ilişkiye odaklanın, olumlu ve pozitif geçirdiğiniz günler sizi moral olarak yükseltecektir. Başkaları ile kendinizi kıyaslamayın. Çocuk konusunda soru sorma ve baskı yapmalarından vazgeçmeleri yönünde iki aileye de telkinde bulunmalısınız.

En önemlisi çiftlerin bu süre içinde birbirini ihmal etmemeleri ve birbirlerine verdikleri değeri her fırsatta hissettirmeleri.