Yaz aylarında pikniklerde en çok korkulan olaylardan biri de arı sokmasıdır. Bizler için en tatlı besinlerden biri olan balı üreten arıların kabusunuz olmaması için yapmamız gerekenler ilgili bilgileri bulacağınız bu yazımız umarım sizler için yararlı olur.
Yaz aylarında kırlarda güzel bir gün geçirmek isteyen kişilerin en büyük korkularından biridir arı sokması. Özellikle alerjiniz varsa. Toplumda arıların sokmadığı kişi sayısı oldukça azdır özellikle kırlarda gezmeyi seviyorsanız arılarla muhakkak ki karşılaşmışsınızdır.
Arı kişiyi soktuğunda sadece iğnenin bulunduğu bölgede geçici hafif ağrı, yanma, kaşıntı ve kızarıklıkla beraber ufak bir şişlik olabilir. Bu normal bir reaksiyondur ve genellikle tedavisiz iyileşir. Bazı kişilerde ise arının soktuğu yerdeki şişlik giderek büyüyebilir. Bazı kişlerde ise vücudun farklı yerlerinde şişlikler oluşur ve belirtiler hemen 30 dakika içinde ortaya çıkar. Bu durumda “alerjik şok” tablosu dediğimiz nefes darlığı, hırıltılı solunum, çarpıntı, bayılma, karın ağrısı bulantı ve kusma, ishal, tüm vücutta kaşınma ve kızarıklıklar, yüzde ve dilde, deride şişlikler ortaya çıkabilir. Arı sokması sonrası kişide belirtilerin bir veya birkaçı görülmesi sistemik yani genel bir alerjik tepkiye işaret eder hemen en yakın hastaneye gidilmesi gerekmektedir. Gidilmediği takdirde arı sokması ölümle sonuçlanabilir.
Ancak alerjiniz yoksa ve alerjik reaksiyon göstermiyorsanız arı soktuğunda ilk önce yapılması gereken iğnenin çıkartılması, iğnenin derinde olması durumunda cımbızla da çekilebilirsiniz, ancak mutlaka yara yerinin sabun suyla temizlemeniz ve bu bölgeye buz uygula gerekmektedir. Ayrıca arının soktuğu yer mutlaka yukarı doğru kaldırılmalıdır. Böylelikle şişme azalacaktır.
Bir yanıt yazın