Arıların bitkilerden toplayarak ürettiği kovan içi temizliğinde ve kovanın yalıtımında kullanılan Propolis kovandaki larvalara, mantar ve bakterilere karşı antibiyotik etkisi gösterir. İşte son zamanlarda oldukça fazla merak konusu haline gelen Propolis hakkında merek edilenler…
Arıların elde ettiği bitkisel kaynağa göre farklılık gösteren Propolisin rengi genel olarak koyu kahverengidir. Reçineye benzeyen bir madde olan Propolis genellikle kayın, karaağaç ve kozalaklı ağaçlardan toplanır.
M.Ö. 350’ye kadar uzanan bir geçmişe sahip olan Propolisi Yunanlılar onu apselerin tedavisinde kullanırken, Asurlular ise yara ve tümör tedavinde kullanmışlardır.
Arıcılar kovanda ki balı aldıktan sonra propolisi kovandan kazıyarak toplarlar. Ardından bazı işlemlerden geçirilen propolis kullanıma hazır hale gelir. Propolisin şekli ve miktarı arının türüne göre farklılık gösterir. Arılar türlerine göre az yada çok biriktirebilirler. Ancak bazı türler hiç propolis biriktirmezler.
Propolisin İçinde Bulunan Maddeler
Tam bir şifa kaynağı olan propolisin içinde, polifenoller, fenolik asitler ve bunların esterleri, terpenler, steroitler, B1, B2, C ve E vitaminleri, mineraller ve aminoasitler yer alır.
Propolisin Faydaları
İçinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren Propolis, hastalık sürecinde tüketildiğinde iyileşme sürecini hızlandırır.
Diş iltihaplanması dahil vücutta oluşan iltihaplı hastalıkların birçoğunda olumlu etkiler yapan Propolis, ülser, mide iltihaplanması gibi rahatsızlıkların da iyileşmesinde etkindir.
Ağız kenarları başta olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde oluşabilen uçukları ve yaraların iyileşmesinde, cilt ve saç bakımında da kullanılır.
Yapılan araştırmalara göre propolisi C vitamini ile beraber hücreleri yenileyerek kanser hücrelerini de önlemede yardımcı etkendir.
Tüm bu faydaları içinde bulunduran propolisi kullanmadan önce doktorumuza sormayı unutmamamız gerekir.
Bir yanıt yazın