Sağlık

Günlük Hayatta yapılan Yanlışlıklar Böbrekler Zarar Veriyor

Vücuttaki atık ürünleri ve fazla sıvının vücuttan atılması ile vücuttaki tuz, potasyum ve asit içeriğinin düzenlenmesi görevini üstlenen böbreklerimizi farkında olmadan zarar verebileceğinizi biliyor muydunuz?

Günlük Hayatta Yapılan Ve Böbreklere Zarar Veren Davranışlar

Günlük hayatta farkında olmadan yapılan hatalar böbreklerimizde kalıcı hasarlar oluşturabilmektedir. Bu nedenle nelerin böbreklerimiz için zararlı olacağını bilirsek dikkatli olur ve böbreklerimizin sağlığını da korumuş oluruz. Böbreklerimize zarar veren hatalar fazla tuz kullanımı, idrarı uzun süre tutmak, yeterince su içmemek, sigara içmek, fazla protein tüketmek, tansiyonu kontrol altında tutmamaktır.

Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri

Böbrek yetmezliği belirtileri genel olarak şunlardır:

-Yorgunluk ve halsizlik

-Mide bulantısı ve kusma

-Konsantrasyon bozukluğu

-İştah kaybı

-Uyku problemleri ve özellikle sabahları gözlerde şişkinlik

-İdrar miktarında değişiklik ve geceleri sık idrara çıkma

-Ayak ve ayak bileklerinde şişlik

-Kalıcı kaşıntı ve ciltte kuruluk

-Akciğerlerde sıvı birikirse, nefes darlığı

-Hipertansiyon

-Baş ağrısı

-Erkeklerde ereksiyon sorunları

Böbrek Yetmezliği Hangi Hastalıklara Ve Sağlık Sorunlarına Neden Olmaktadır?

Böbrek yetmezliği birçok rahatsızlığa neden olmaktadır. Bu hastalıklar gut hastalığına, kalp ve akciğerlerle ilgili sorunlara, hipertansiyona, kol ve bacaklarda şişkinliklere, potasyum artışına, hassas kemiklere ve anemiye yani kansızlığa neden olmaktadır. Erkeklerde ereksiyon sorunları, azalan cinsel dürtü veya kadınlarda doğurganlığın azalması diğer nedenleri arasında yer almaktadır.

Böbrek Yetmezliğine Hangi Bölüm Bakar?

Böbrek yetmezliği için Nefroloji bölümüne gidilmesi gerekmektedir.

Böbrek Yetmezliği Tanı Ve Tedavisi

Kan testleri, idrar testi, idrar hacminin ölçümü, görüntüleme yöntemleri ve biyopsi gibi testlerden gerekli olanlar yapılarak böbrek yetmezliğinin tanısı konulur. Böbreklerde oluşan hasarlar genellikle kalıcıdır. Böbreklerde oluşan hasar düzeltilmese bile yetmezliğe neden olan altta yatan rahatsızlık kontrol altına alarak böbrek yetmezliği durdurmak veya yavaşlatmak mümkün olabilir. Bu nedenle böbrek yetmezliğinde erken teşhis oldukça önemlidir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir