Ameliyathane Giriş Çıkış Kuralları Güncellendi.

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 81 İl Sağlık Müdürlüğüne gönderilen yazıda Ameliyathanelere giriş-çıkışlar için 15 maddelik kural getirildi.

Her yataklı tedavi kurumunun ameliyathaneleri ile ilgili talimatlarında, ameliyathane giriş ve çıkışlar için resmi yazıda belirtilen hususlar dikkate alınacak.

Genel Müdür Prof. Dr. Ahmet Tekin imzalı resmi yazıda ”yataklı tedavi kurumlarında; uzamış hastane yatışları, hastaneye yeniden yatışlar, morbidite, mortalite ve maliyet artışı ile hem toplumda hem de hastanede antibiyotik direncinin artmasına neden olan ”Cerrahi Alan Enfeksiyonları”nın önlenmesi ve kontrolünü sağlamak için Bakanlığımız tarafından yeni düzenlemelerin yapılmasına karar verilmiştir.

Bünyesinde ameliyathane bulunan tüm sağlık tesislerinde ameliyathane giriş çıkışlarında belirlenen kurallara uyum gösterilmesi büyük önem taşımaktadır. Yapılan çalışmalar neticesinde, ”Yataklı Tedavi Kurumlarında Ameliyathane Giriş Çıkış Kuralları” hazırlanmıştır. Yataklı tedavi kurumlarının, ameliyathanelere giriş ve çıkışlar için yer alan kurallar doğrultusunda düzenlemelerini yaparak, konuya hassasiyet göstermelerinin sağlanması, ilgililere bildirilmesi ve uygulamanın titizlikle takibi hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz ve rica ederim.” denilmiştir.

AMELİYATHANE GİRİŞ ÇIKIŞ KURALLARI

Cerrahi alan enfeksiyonları (CAE) günümüzde halen önemini korumaktadır.

CAE’ler uzamış hastane yatışları, hastaneye yeniden yatışlar, morbidite, mortalite ve maliyet artışının en önemli nedenidir. CAE’ler hem toplumda hem de hastanede antibiyotik direncinin artmasına da neden olmaktadır. CAE’lerin önlenmesi ve kontrolünde ameliyat tekniğinin, ameliyathane koşullarının, preoperatif ve postoperatif bakımın yanı sıra, ameliyathane giriş çıkışlarında kurallara uyum da büyük önem taşımaktadır. Hem yataklı tedavi kurumunun ameliyathaneleri ile ilgili talimatlarında, ameliyathanelere giriş ve çıkışlar için aşağıda yer alan hususları dikkate alması gerekmektedir.

* Ameliyathanelerde personel giriş ve çıkışları kontrollü olmalıdır. Ameliyathane girişinde hareketlilik ve gereksiz giriş çıkışlar önlenmelidir.

* Ameliyathane içerisinde kurum tarafından belirlenen, ameliyathaneye özgü forma (pantolon ve kısa kollu üst) giyilmeli, saçları tamamen örtecek şekilde kep/bone takılmalıdır.

* Ameliyathane içerisinde partikül miktarını artıracak kıyafetler (polar vb.) giyilmemelidir.

* Formalar; kep, bone ve maske günde en az bir kez değiştirilmelidir. Ameliyathane içerisinde giyilen formalara kan ve vücut sıvısı sıçradığında ve enfekte hasta ile temas olduğunda forma değiştirilmelidir.

* Ameliyathanede giyilen formalar amaliyethane dışında giyilmemelidir.

* Ameliyat odasında steril malzemeler açılmadan önce herkesin maske takmış olması gereklidir. Ameliyat sırasında maske takılmalıdır. Maskeler gevşek bağlanmamalıdır ve ameliyat sırasında ıslandığında/kirlendiğinde değiştirilmelidir.

* Ameliyathane içerisinde ameliyathaneye özgü terlik/ayakkabı giyilmelidir. Ameliyathane terlikleri/ayakkabıları ameliyathane dışında giyilmemelidir. Ameliyathane içerisinde steril alanlar arasında geçişte terlik/ayakkabı değişimine gerek yoktur.

* Ameliyat odasında kişi sayısı mümkün olan en az kişiyle sınırlandırılmalıdır.

* Ameliyat odalarındaki her türlü gereksiz aktivite (giriş çıkışlar, konuşma vb.) cerrahi alan enfeksiyonu riskini arttırmaktadır. Bu nedenle ameliyat başladıktan sonra, ameliyat odalarına gereksiz giriş çıkıştan kaçınılmalıdır. Gerekli malzemelerin ameliyat öncesi, ameliyat odasında hazır olduğundan emin olunmalıdır.

* Ameliyat süresince ameliyat odasının kapısı kapalı olmalıdır.

* Personel ameliyata girerken yüzük, bilezik, künye, kolye gibi takılarını çıkartmalıdır. Tırnaklar kısa olmalı ve oje veya suni tırnak kullanılmamalıdır. Ameliyat odalarında sakal ve bıyığı tamamen örtecek şekilde maske ve bone kullanılmalıdır.

* Hasta ameliyathaneye hasta gömleğini hiymiş ve bone takılmış olarak kabul edilmelidir. Hastaların takıları ve protezleri ameliyathaneye getirilmeden önce serviste çıkarılmalıdır.

* Ameliyathane girişinde paspas veya yapışkan yüzeyli malzeme kullanılmamalıdır.

* Hasta, hasta yatağı ile ameliyat masasına kadar transfer edilmemelidir. Ameliyathane temizliği ve günlük sedye temizliğinin yapılması koşulu ile hasta yatağından alındığı sedye ile ameliyat odasına kadar götürülebilir. Ameliyathane girişinde hastanın farklı bir sedyeye alınması zorunlu değildir. Bu amaçla kullanılan sedyelerin günlük olarak tekerlekleri de dahil olmak üzere silinerek dezenfekte edilmesi gerekir. Ayrıca sedyeler kan ve vücut sıvıları ile kirlenme olduğunda veya temas izolasyonundaki bir hasta için kullanıldığında mutlaka tekrar silinerek dezenfekte edilmelidir. * Ameliyathane veya hastane personeli olmayan kişilerin ameliyathaneye kabul edilme kuralları hastane idaresince belirlenmelidir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir