Sağlık

Koah Hastalığı

Dünyada ve ülkemizde oldukça sık görülen bir hastalık olan KOAH yani Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, önlenebilen ve tedavi edilebilen bir hastalıktır.Dünya’da ölüm nedenleri arasında 4’üncü sırada yer alan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı yanikısa adıyla KOAH Hastalığı, akciğerlerde hava yollarında oluşan daralma nedeniyle tahribata neden olan bir hastalıktır.
Hastaların yaşam kalitesini bozan, iş gücü kaybına neden olan ve kişiyi zaman içinde kendi bakımını bile gerçekleştiremeyecek duruma gelmesine neden olan KOAH hastalığına yakalan hasta sayısının ülkemizde yaklaşık 3 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. KOAH hasta sayısı tüm dünyada 600 milyona ulaşıyor.

Koah hastalığı, akciğerlerde bulunan ve bronş adı verilen hava keseciklerinin tıkanması sonucu hastalarda solunum güçlüğü, öksürük ve nefes darlığı gibi şikayetlere yol açan kronik bir hastalıktır. Uzmanlara göre dünyada en sık ölüme yol açan 4’üncü hastalıktır.İlerleyici ve tam olarak geri dönüşümlü olmayan, buna karşılık önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığıdır.

KOAH HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

KOAH hastalığının belirtileri hastalara göre farklılık göstermektedir. Hastalığın genel olarak görülen belirtileri ise; yorgunluk sonrası artan nefes darlığı, sık sık öksürme, hırıltı ve göğüste sıkışmadır.

Hafif KOAH, orta şiddette KOAH, ağır veya çok ağır KOAH olamak üzere hastalık 3 gruba ayrılır.

Hafif Koah

Hastada öksürük ve balgam görülür ağır bir iş yapıldığında veya hızlı yürüdüğünüzde nefes biraz sıkışabilir.

Orta Şiddette Koah

Öksürük, balgam ve nefes darlığının şiddeti biraz daha artmıştır. Ağır bir iş yaparken veya günlük işleri yaparken hasta zorlanır.

Ağır Veya Çok Ağır Koah

Sürekli nefes darlığı vardır. Öksürük ve balgam sıktır. Enfeksiyondan geç iyileşme olur. Evde günlük işler yapılamaz hale gelir ve hasta çok çabuk yorulur. Hasta merdiven çıkamaz veya oda içinde dahi yürünemez hale gelir.

KOAH’ın başlıca nedeni sigara, pipo ve puro gibi tütün ürünlerinin kullanımı. Sigara içenlerin beşte birinde bu hastalık gelişebilmektedir. Sigara dışında madencilik, fırın/tahıl işçiliği, çiftçilik gibi meslek grubunda çalışanlar ile ısınma amaçlı tezek yakanlarda da KOAH hastalığı görülebilmektedir.
KOAH Hastalığının Belirtileri
KOAH hastalığında öksürük ve balgam çıkarma, nefes darlığı gibi belirtiler meydana gelir. Hastalığın ilk aşamalarında ortaya çıkan öksürük çoğunlukla sigaraya bağlı olarak geliştiği düşünüldüğünden doktora başvurulmakta hasta gecikmektedir.
KOAH Hastalığının Tanısı
Erken tanı her hastalıkta olduğu gibi KOAH hastalığında da çok önemlidir. Hastalık ilk aşamada saptanabilirse, hastalığın ilerlemesi durdurulabilir. KOAH’ın tanısı, basit ve ağrısız bir test olan nefes ölçüm testi ile kolayca konabilir.
KOAH Hastalığının Tedavisi
KOAH hastalığının tedavisi ilaçlar ve ilaçlar dışında olmak üzere iki türlüdür. İlaçlı tedavide solunum yoluyla kullanılan değişik inhaler ilaçlar havayollarını açarak hastaların şikayetlerin azalmasını sağlamaktadır. Ayrıca, diğer zararlı toz ve dumandan uzak durulması, grip ve zatürre aşılarının yapılması ve yürüyüş gibi fiziksel aktivitelerin önerilmesi ve uygulanmasının sağlanması ile hastalığın gelişimi, ilerlemesi ve kötü sonuçlarının önlenmesi için önemli bir adımdır. Tedavide en önemli unsurlardan biride sigaranın bırakılmasıdır. Sigara içen birinin sigarayı bırakması tedavisi daha etkili hale getirecektir.

KOAH HASTALIĞININ NEDENLERİ

KOAH hastalığına yakalanma nedenlerinden biride sigaradır. Sigara içmek ve sigaraya pasif maruziyet de solunumsal semptomlara ve KOAH gelişimine katkıda bulunur. İş yeri ortamındaki tozlar ve kimyasal maddeler (buhar, iritan maddeler, dumanlar) ve iyi havalanmayan evlerde yemek pişirme ve ısınma amacıyla kullanılan organik yakıtların (odun, tezek vb) yol açtığı iç ortam hava kirliliğide KOAH hastalığının diğer bir nedenleridir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir