Günümüzde oldukça sık karşılaşılan ülseratif kolit, genelde kolon bölgesinde ortaya çıkan ancak tüm sindirim sistemini etkileyebilen bir hastalıktır.
Ülseratif kolit bir tür kalın barsak hastalığıdır. Nedeni tam olarak bilinmeyen hastalığa kolonda bulunan bir tür bakteri veya virüsün neden olduğundan şüphe edilmektedir. Ülseratif kolit, kolonun iç yüzünü döşeyen mukozada iltihaplanma ve ülserlere yol açar.Hastalığın bazı kişilerde görülme oranı daha fazladır. Hastalık genel olarak 20 ile 30 yaş arasında fazla görülür ve 50-70 yaşlarında daha ciddi bir hale gelir.
Ülseratif kolit tutulum yerine göre üç gruba ayrılır.Bunlar distal tip,sol tip ve pankolit’tir.
Hastalığın belirtileri ise kişiden kişiye farklılık gösterir. Genel olarak görülen belirtileri ise, şiddetli karın ağrısı, karın ve bağırsak bölgesinden, sanki gazınız varmış gibi sesler, dışkıda kan yada irin, dönem dönem ishal olma durumu, ateş, kilo kaybı, kansızlık,mide bulantısı ve ağızda yaralar.
Ülseratif kolitte hastalık teşhisi yapılan endoskopi ile konulur. Ülseratif kolite ilaçla tedavideki amaç kolon mukozasına yönelik inflamatuvar aktiviteyi engellemek, baskılamak ve hastalığı sessiz döneme sokmaktır. Hastalığın şiddetine göre bir veya birçok ilaç bir arada tercih edilebilir. Ancak hastalık tam olarak tedavi edilemez.