Safran

Safran keskin bir tada sahip olan safran genel olarak renklendirici ve tat verici olarak kullanılmaktadır. Oldukça faydalı olan safran dünyanın en pahalı baharatıdır. Yaklaşık olarak 75 bin çiçekten, yarım kilograma kadar safran elde edilmektedir.

Safranın ana vatanı Güneybatı Asya’dır. Bu bitki genellikle renklendirici ve tat verici olarak kullanılmaktadır. Safran baharatı keskin bir tada sahiptir. Bu baharatın önemli olma sebebi faydaları içindir. Safran pek çok rahatsızlığa iyi gelen bir baharattır. İspanya, Fransa, İtalya ve İran’da; Türkiye’de ise Karabük, Safranbolu’da üretilen safran ülkemizde oldukça yaygın olarak tüketilmektedir.

Safran bitkisinin yaprakları şeritimsi, mor çiçekleri üç tepeciklidir. Çiçeği ve tepecikleri bitkiye bağlayan yaprak sapı da dâhil olmak üzere erkek organları kurutularak özellikle gıda boyası ve tat verici olarak kullanılır.

Safranın Faydaları

-Safranın faydaları oldukça fazladır. Faydaları ise şunlardır;

-Hormon dengesizliğini düzenler.

-Uyku kalitesi ve motivasyon düzeyini artırır.

-Yaşa bağlı zihinsel bozukluğun tedavisinde yararlıdır.

-Bağışıklık ve sinir sistemini güçlendirir.

-Karaciğeri temizler.

-Antioksidan özellikleri nedeniyle solunum bozukluklarına iyi gelir.

-Damar tıkanıklığı riskini azaltır, kalp kaslarını kuvvetlendirerek kalp hastalıklarına yakalanma oranını düşürür.

-Depresyona neden olan asit dengesinin bozulmasına engel olmaktadır. Bu özelliğinden dolayı ruh sağlığı alanında yaygın olarak kullanılır.

-Sindirim sistemi için faydalıdır.

-Cildin temizlenmesi ve genç kalması için cilt maskelerinde yaygın olarak kullanılır.

Safranı Hamileler Tüketebilir Mi?

Hamilelerin safranı tüketmesi tavsiye edilmemektedir. Günlük tüketim 1 çay kaşığını aştığında zehirleyici etkisi olabilir. Erken doğum ve düşük tehdidi yaratacağı için, hamilelerin tüketmesi önerilmez.