B12 Vitamininin Faydaları Nelerdir ?

Kobalamin olarak da adlandırılabilen B12 vitamini; kan hücrelerinin oluşmasını sağlayan, beyin ve sinir sistemlerinin fonksiyonunun devam etmesinde hayati öneme sahip vitamindir. DNA sentezi ve aminoasit metabolizmasını etkileyen hücrelerde bulunmakta. B12 vitamininin formülünde kobalt bulunur. İnsanlar için tek kobalt kaynağı mineral olmakla beraber en çok gerekli vitaminler arasındadır.

B12 Faydaları

  • Yeterli miktarda B12 vitamini almak vücudun geneli için faydalıdır.
  • Kan hücrelerinin temel yapısı B12 vitaminini oluşur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanma riskini oldukça azaltır ve hasta olunduğunda iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Merkezi sinir sisteminizi güçlendirir. Hafıza problemlerinin oluşumunu engeller. Alzheimer hastalığı oluşumunu engellemeye de yardımcı olur.
  • Sindirim sistemi ve kalp sağlığı için de oldukça faydalıdır.
  • Karbonhidratların glikoza çevrilmesine de yardımcı olur ve böylece vücuda gerekli olan enerjinin sağlanması sürecinde rol oynar.
  • Hücre yenilenme sürecinde rol aldığı için de cilt, saç ve tırnak sağlığında kritik öneme sahiptir.
  • Prostat, akciğer ve kolon kanserlerinden de korur.
  • Depresyon etkilerini azaltmaya yardımcı olur.
  • Protein sentezi sürecine katkı sağlar.
  • Tansiyonu düzenleyici ve kolesterol düşürücü etkisi de vardır.
  • Felç riskini azaltır.

İnsan Vücudunda B12 Üretilir mi ?

İnsan, vücudunun sağlıklı işlemesi için gerekli miktarda B12 vitamini üretemez. B12 ince bağırsaklarda üretilir ve üretilen miktar hem yeterli değildir hem de dışarı atılır. Bu sebeple de B12 vitamini yiyeceklerden ve gerekirse vitamin takviyeleri aracılığı ile mutlaka alınmalıdır.

Kişinin fiziksel durumuna ve sağlık sorunlarına göre alması gereken B12 miktarı değişiklik göstermektedir. Örneğin çocukluk döneminde alınması gereken B12 vitamini 3 mikrogram iken hamile kadınlarda ise bu oran 4 mikrograma kadar yükselmektedir. Vejetaryenler doğal yolla B12 alamadıkları için B12 takviyeleri almaları gerekmektedir.

B12 Eksikliği

B12 vitamin eksikliği; almanız gereken miktarda alınmazsa yaşam kalitenizi düşüren ve vücut fonksiyonlarınızın yerine gelmemesiyle de ciddi hastalıklara neden olabilen ayrıca da kalıcı hasarlar bırakan durumdur. B12 vitamin eksikliği genel olarak yeterince alınamaması veya sindirim sistemi rahatsızlıkları sebebiyle meydana gelmektedir.

B12 İçeren Besinler

B12 vitamini hayvansal ürünlerde bulunmaktadır. Sebze ve meyvelerde bulunmamaktadır. Midye ve istiridye gibi deniz canlıları, kuzu ciğeri, sığır eti, kuzu eti, balıklar, yumurta, peynir ve süt gibi gıdalar başlıca B12 vitamin kaynaklarıdır.

B12 Vitamini Hangi İlaçlarda Var

Eczanelerde bir çok b vitmaini complex içeren ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçlarınm bazıları doktorlar tarafından yazılır ve devlet tarafından karşılanmaktadır. Bazı ilaçlar ise devlet tarafından karşılanmaz ve ücretle almanız gerekmektedir. Aile hekiminizin yazabileceği b12 vitamini içeren ilaçlar ; Benexol, Nerox, Apikobal, Bemiks gibi ilaçlardır.