Adaçayı

Adaçayı Ülkemizde bolca yetişen ve oldukça popüler bir bitkidir. Salva officinalis Adaçayının ilaç sektöründe kullanılan adıdır. Salva officinalis birçok ilacın içinde bulunur. Adaçayı uzun yıllar boyunca şifalı bitki olarak adlandırılmış çay veya yağ gibi şeylere dönüştürülerek tüketilmiştir. Kokusunun güzel olmasından dolayı parfümlerde kullanılır ve yaprakları ilaçlara katılır. İçeriğinde A, B3, B6, B9, E, ve K vitaminlerini ve bakır, çinko, demir, kalsiyum, manganez ve potasyum mineralleri vardır. Az olsa da lif, protein, yağ ve kaloride içerir. İstanbul’a ilk olarak Marmara adasından getirildiği için ismi adaçayı olarak adlandırılmıştır.

Adaçayı Faydaları Nelerdir

Adaçayı tıbbı ve aromatik bir bitkidir. Kaynatıldığında çay olmakla beraber buhar distilasyonu yöntemiyle uçucu yağ olarak da kullanılabilir.

Adaçayını Ne Zaman Tercih Etmemeliyiz

Ada çayının rahim kaslarını uyardığı ve süt üretimine engel olduğu bilindiğinden gebelerin ve emziren annelerin uzak durması gereken bir bitkidir. 6 yaşından küçük çocukların ada çayı tüketmesi, sağlık problemlerine yol açabilir. Aşırı miktarda tüketildiğinde kan basıncını yükselttiği, karaciğer ve sinir sistemine zarar verdiği bilinen bazı ada çayı türlerinin, günde 3 fincandan fazla tüketilmemesi önerilir. Halk arasında acı elma yağı olarak da bilinen konsantre hâlde bulunan ada çayı yağının oral olarak alınması sağlık sorunlarına yol açabilir. Kanser hastalarının bazı ada çayı türlerini tüketmesi önerilmez. Diyabet, Alzheimer ve nöbetleri durdurmaya yönelik olarak alınan ilaçlarla birlikte tüketilmemelidir. Bitkisel çayları sürekli tüketmek yarardan fazla zarara sebep olabilir. Bundan dolayı bitkisel çayları veya ilaçları dozundan fazla kullanmamalıyız.