Kardiyoloji Nedir?

Kardiyoloji, kişilerin kalp ve dolaşım sistemlerinde meydana gelebilecek hastalıklar ile ilgilenerek, bunlara çözüm arayan tıp bilim dalıdır. Önceleri dahiliyenin alt dalı olarak görev yapan kardiyoloji, günümüzde ayrı bir branş olarak hastalarına hizmet vermektedir. Kişilerin çeşitli belirtiler ile başvurdukları kardiyoloji birimi, gerekli muayenelerin ve tetkiklerin yapılmasını sağlar.

Kardiyoloji Birimi Nedir?

Kişilerin hastanelerde bulunan kardiyoloji bölümüne başvurmalarının pek çok sebebi olabilir. Göğüs sıkışması, çarpıntı, gaz problemleri veya nefes almakta zorluk gibi şikayetler, kardiyoloji bölümünün ilgi alanları içerisine girer. Bunların haricinde de pek çok problem için çeşitli tedavi yöntemleri geliştirmekte olan kardiyoloji bölümünde görev yapan doktorlara kardiyolog adı verilmektedir. Yalnızca ülkemizde değil, dünyada en yaygın hastalıklar arasında olan kalp hastalıkları, çoğu kişinin bu konuda sağlık sorunları yaşamasına neden olmaktadır. Farklı sebepler dolayısıyla gelişebilecek olan kalp hastalıklarının tedavisi ve kontrolü kardiyoloji birimi tarafından yapılmaktadır.

Herhangi bir belirti ile kardiyoloji doktorlarına başvuran kişilere çok yönlü tetkikler, testler ve işlemler gerçekleştirilmektedir. Doktorlar yapılan bu testlerin sonuçları ve kişinin şikayetlerini göz önünde bulundurarak, hastalığın teşhisini gerçekleştirir. Teşhisin gerçekleşmesinin ardından, vakit kaybetmeden tedaviye başlanılması gerekmektedir.

Kardiyolojinin İlgilendiği Alanlar

Kardiyoloji biriminde görev yapan doktorların, hastaların yaşadıkları kalp ve dolaşım ile ilgili olan hastalıkların tedavisini gerçekleştirmektedir. Ancak bu tedaviler için gerekli tetkikler yapılarak, doğru teşhisin yapılması oldukça önemlidir. Kardiyolojinin baktığı hastalıklar arasında, kişilerin en sık kardiyologlara başvurduğu hastalıklar şu şekilde sıralanabilir;

  • Hipertansiyon,
  • Kalp hastalıkları ve kalp yetmezliği,
  • Koroner arter hastalığı,
  • Akut koroner sendromu,
  • Aort yetmezliği ve aort damar hastalıkları,
  • Mitral kapak yetmezliği,
  • Lipit metabolizma hastalıkları

Çocuk Kardiyoloji

Kardiyoloji Muayenesine Giderken Aç mı Gidilir?

Kardiyoloji Neye Bakar?

Kardiyoloji Doktoru

Kardiyoloji Muayenesi Nasıl Yapılır?

Kardiyoloji ve Kalp Damar Farkı

Kardiyoloji Randevu Al

Pek çok hasta çeşitli belirtilerle başvurdukları kardiyoloji bölümünde, bu hastalıklardan birine sahip olduğunu öğrenmektedir. Kalp ve dolaşım ile ilgili olan tüm hastalıkların insan hayatı için hayati bir önem taşıdığını dolayısıyla kontrol altına alınması gerektiğini unutmamak gerekir.

Erken teşhis edilen kalp ve dolaşım hastalıkları, kısa süre içerisinde kontrol altına alınarak, kişilerin sağlıkları korunmaya çalışmaktadır. Kardiyologlar geliştirdikleri kişiye özel çeşitli yöntemler ile hastaların kalp ve dolaşım sağlıklarını kontrol altında tutmaya çalışmaktadır. Dolayısıyla kardiyoloji biriminin ilgilendiği tüm hastalıklar ve tedavileri, kardiyoloji nedir sorusuna cevap olarak verilebilir.

Kardiyoloji doktorları ile ilgili bilgilere  Doktor Bul sitemizden ulaşabilirsiniz.

doktor bul