Psikolog Nedir? Psikolog görevleri arasında en genel tanımıyla, kişilerin davranışlarını inceleyerek, gerekli çözümlemeleri yapmak bulunur. Psikologların gerçekleştirdikleri bu çözümleme esnasında kişilerin davranışlarının, hal ve hareketlerinin altında yatan sebeplerin açığa çıkması bulunmaktadır. Farklı alanlarda uzmanlaşabilecek olan psikologlar adli veya mesleki psikoloji gibi bir çok farklı alanda faaliyet gösterebilir.
Psikolog Nedir? Psikologların Görevleri Nelerdir?
Psikologlar ruh bilimi üzerinden gerekli eğitimleri alarak, bu alanlarda uzmanlık kazanmış kişilerdir. Pek çok farklı alanda çalışabilecek olan psikologlar, mesleklerinde kendilerini uygulamacı ya da araştırmacı olarak geliştirebilir. Psikologların görevleri en temel haliyle, şu şekilde sıralanabilir:
- Eğitimleri doğrultusunda gerçekleştirebileceği testler ile hastalığı tespit etmek ve bu doğrultuda terapi yöntemleri uygulamak,
- Danışanın test ve terapi sonuçlarını talep eden hekim veya psikiyatr gibi kurumlar ile paylaşmak,
- Psikolojik olarak herhangi bir problem yaşayan kişilere gerekli tedavi ve desteği sağlamak,
- Kişilerin davranışlarını inceleyerek, altında yatan sorunları çözümlemek.
Tüm bu görev listesi ve bu liste içerisinde gerçekleştirilen hizmetler, psikolog nedir sorusunun yanıtı olarak verilir. Psikologlar gözlem kabiliyetleri çok kuvvetli olan kişilerdir. Psikologların en iyi çözümlemeyi yapabilmeleri adına olayları her yönden görmeleri ve incelemeleri gerekir. Danışanlarını yargılamamak veya onlarla iş ilişkisi dışında herhangi bir bağ kurmamak da, psikolog olmak için gereken özellikler arasında bulunmaktadır.
Psikolog mu Psikiyatri mi İlaç Yazar?
Psikiyatri ve Psikolog Arasındaki Fark Nedir?
Psikolog Ne ile İlgilenir?
Psikologlar, psikoloji alanında, farklı konularda yardım isteyen kişiler ile ilgilenmekte olan bir meslek grubudur. Danışma adı altında verdikleri bu tedavi, danışan kişilerin problemlerini çözmeye odaklı şekilde gerçekleşir. Psikologlara en sık danışılan problemler arasında kaygı ve stres bozukluğu, paranoya gibi hastalıklar bulunmaktadır.
Aile terapileri gibi grupla gerçekleşen terapiler de gerçekleştirerek, kişilerin sorunlarını çözmeye yarayan kişiler, psikolog kimdir sorusuna cevap olarak verilebilir. Psikologlar kişilerin kendilerine başvurmalarına neden olan problemlerini, farklı yollarla gerçekleştirdikleri terapiler ile çözmeye çalışır. Verdikleri terapilerin arasında bilişsel analitik terapi, kişilerarası psikoterapi ve sistemik tedavi bulunur. Bu tedavi yollarından hangisinin seçilmesi gerektiğine hastaları adına psikologlar karar verir. Bu kararı etkileyecek pek çok etken bulunabilir. Ancak yaşanan problem ne olursa olsun, tedavi sürecine başlamadan önce hastanın psikolojik sorunun tespit edilmesi gerekir. Bu tespiti yapmak ise psikoloğun görevleri arasında bulunmaktadır.
Uzman Psikolog listesine Doktor Bul sitemizden ulaşabilirsiniz.
Bir yanıt yazın