Vücumuz için oldukça önemli olan kolesterol, besinlerin sindirimi, hormon ve vitamin D üretimi gibi önemli işlevlerde yer alır. Vücudumuzda ki bütün hücrelerde bulunur ve karaciğer tarafından üretilir.
Kolesterol iki şekilde elde edilir. Besin yolu ile alınımı ve karaciğerden üretimiyle. Günlük kolesterol ihtiyacı yaklaşık olarak 1 gramdır. Kolesterol ana kaynağı olan karaciğer günlük gereksinimin %70’ini karşılayabilir, geri kalanı ise besin yoluyla hayvansal gıdalardan vücuda alınır.
Sağlıksız beslenme ve yaşam tarzıyla kötü kolesteroldeki artış, hayati tehlike içeren rahatsızlıklara neden olabilir. Yüksek kolsterol kalp krizi veya inme gibi durumlara neden olabilir.
Çeşitli ilaçlar ve yaşam tarzındaki değişikliklerle kolesterol seviyesini normal düzeye indirmek mümkündür.
Yüksek Kolesterol Belirtileri
En yaygın olanları şu şekilde sıralanabilir: Yüzde ve özellikle göz çevresinde oluşan sarı renkli yağ bezeleri, Nefes darlığı, Deri altında yağ birikmesi, Ayak ve bacaklarda ağrı, uyuşma, Göğüs ağrısı, Halsizlik ve yorgunluk, Baş dönmesi, Yaraların geç iyileşmesi, Solgun görünümlü cilt, Ciltte lekelenmeler, Vücudun bazı bölgelerinde morarmalar,
Kolesterolün Kaç Çeşidi Vardır?
İki tip bulunmaktadır:
HDL (iyi huylu kolesterool): Besin yoluyla alınamaz. Karaciğer tarafından üretilir.
LDL (kötü huylu kolesteroul): Karaciğerde üretilen ve kolesterolü kana taşımakla görevli olan proteinlerdir.
Kolesterolü Düşürmek İçin Neler Yapılabilir?
Kolesterol ilacı olarak bilinen statin grubu ilaçlar, çoğu zaman hiperlipidemi hastalarında kolesterolün düşürülmesi için hekimler tarafından uygulanan tedavide yer alır. İlaç tedavisinin gerekli olup olmadığı, kan kolsterol ve trigliserid düzeylerinin ne derece yüksek olduğu göz önünde bulundurularak hekim tarafından belirlenir. İlaç haricinde kolesterol hastalarında tedavi planının en önemli basamağı diyettir. Uygulanan diyette dikkat edilmesi gerekenler ise şunlardır;
Balık tüketin. Daha az doymuş yağ tüketin. Az yağlı veya yağsız et tüketin. Yemekleri kızartmak yerine haşlayın veya buharda pişirin. Her gün bol bol taze meyve ve sebze tüketin. Tam tahıllı gıdalar tüketin. Her gün düzenli egzersiz yapın, daha çok hareket etmeye çalışın. Fazla kilolarınızdan kurtulun. Sigarayı bırakın.
Kolesterol ile ilgilenen doktorlara ulaşmak için tıklayınız
Bir yanıt yazın