Böbrekte bilinmeyen bir nedenden dolayı minerallerin birleşmesiyle oluşan sert yapıya böbrek taşı adı verilir. Çoğunlukla erkeklerde ortaya çıkar ve bir kere olduğunda tekrarlama ihtimali vardır.
Böbrek Taşının Nedenleri
Böbrek taşı oluşumunun şimdiye kadar kesin bir nedeni belirlenmemiştir. Taş oluşum riskini arttıran bazı etkenler vardır. Örneğin Yanlış ve düzensiz beslenme alışkanlıkları. Aileden birinde hastalık bulunması sonucu kalıtsal olarak çocuk bireye geçmesi. Obezite, Nükseden idrar yolu enfeksiyonları, Geçmişte bööbrek taşı oluşumundan muzdarip olmak, Yetersiz fiziksel aktivite, Doğumsal bööbrek anomalileri, Gut hastalığı, Böbreklerde herhangi başka bir hastalığın bulunması, Kronik bağırsak sorunları.
Böbrek Taşı Belirtiler
Böbrek taşında en belirgin belirti şiddetli ağrıdır. Hissedilen ağrı kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir ve belirli aralıklarla acı verir. Diğer belirtiler ise şunlardır: Sık idrara çıkma, İdrar yapıldığı esnada ağrı, İdrarda kan, Mide bulantısı veya kusma, Az miktarda idrar yapma, Ateş ve titreme, İdrara çıkmada güçlük.
Böbrek Taşı Tedavisi
Yapılan tahlil ve testler sonucu böbrek taaşı kesinleştiğinde Tedavi aşamasına geçiliyor. Taşın büyüklüğüne göre farklı tedavi yöntemleri hazırlanıyor. Taş ne kadar büyük olursa kendiliğinden düşme şansı azalıyor. Hastanın yaşadığı ağrının şiddeti, taşın böbrekte hasar oluşturup oluşturmaması ve vücut dengesini bozup bozmamasına göre tedavi planı uygulanıyor. Bazı taşlar büyüklüğüne göre ilaçlarla eritilebiliyor. Küçük boyuttaki taşlar eskiden ameliyatla çıkartılırken artık şok dalgaları ile kırılıyor. RIRS tedavisi ile taş kırma veya çıkarma işlemleri uygulanabilir. Ameliyatla da taş kırma veya çıkarma uygulamaları yapılabilir.
Böbrek taşı ile ilgilenen doktorlara ulaşmak için tıklayınız
Bir yanıt yazın