Tetanos çizgili kaslarda meydana gelen kasılma sonucu oluşan ve ölümcül olan bir enfeksiyondur. Clostridium tetani bakterisini bünyesinde bulundurur.
Tetanos tedavisi
Tedavi için öncelikle hastaya yüksek dozda uyuşturucu verilmeli. Ardından hasta komaya sokulup yeniden canlandırmaya çalışırlar. Tetanos aşısı olduğundan dolayı tetanos artık çok sorun teşkil etmese de aşı vurulmayanlar için ciddi bir hastalıktır.
Tetanosdan Korunma
Hijyene dikkat etmeliyiz. Özellikle paslı yüzeylerden olabildiğince uzak durmalıyız.
Yaraları temizlerken solüsyon dışında kimyasal madde kullanmamalıyız.
Enfeksiyonları oksijenli su ile dezenfekte etmeliyiz
En önemlisi ise Tetanos aşısı olmalıyız. Bir tetanos aşısı en az 10 yıl idare eder ve %95 civarında koruyuculuk sağlar
Tetanosun Belirtileri
Çene kaslarında spazmlar ve sertlik, Ense kaslarında sertlik, Yutkunma sırasında zorluk çekmek, Karın kaslarında sertlik, Çok hafif uyaranlarda bile acı verici ve dakikalar süren spazmlar, Hafif ateş geçirme, Gereğinden fazla terleme, Fazla yükselmiş kan basıncı, Hızlı kalp atışı.
Tetanos Hastalığından Nasıl Korunulmalı
Hastalıktan korunmanın en bilindik ve etkili yolu aşısını yaptırmaktır. Küçük yaralarda bile özenle müdahale edilmeli ve özenle korunmalı. Tetanosun birkaç nedenden dolayı olabilmesi mümkün. Bu nedenler ise şunlardır : Delici yaralar, Silah yaralanmaları, Ciddi yanıklar, Cerrahi yaralar, Enjeksiyon ile alınan uyuşturucu maddeler, Hayvan ısırıkları, Enfekte olmuş ayak ülserleri, Dental enfeksiyonları, Enfekte olmuş göbek bağı,
Tetanos Aşısını Ne Zaman Yaptırmalıyız
Bebekler için 2. 4. 6. Aylarda yaptırılması gerekmektedir. Ardından ise 18 Ayda bir aşı daha yaptırmak gerekir. 18 Ayda ve 4-6 yaşları arasında pekiştirme aşısı vurulmalı ve Bir sonraki aşamada 11-12 yaşlarında vurulmalı. 11-12 yaş arasında vurulduktan sonra 10 yılda bir tetanos aşısı yapılır.
Aşıyı yaptırmak gerçekten önemlidir. Dünyada az tetanos vakasına rastlanmaktadır ve bu vakalar genellikle 65 yaş üstü ve tetanos aşısını önemsemeyen kişilerden oluşmaktadır. Bu yüzden olabildiğince zamanını geçirmeden aşımızı vurulmalıyız.
Tetanos Aşısı Yan Etkileri
Aşının çok yan etkisi yoktur. Olanlar ise birkaç gün içinde geçer ve genellikle hayat konforunu bozmaz. Bu yan etkiler şunlardır : Hafif ateş, Eklem ve kas ağrıları, Mide Bulantısı, Yorgunluk, Genel hastalık hissiyatı, Enjeksiyon yerinde hassasiyet,
Tetenos ilgilenen doktorlara ulaşmak için tıklayınız
Bir yanıt yazın