Kekemelik genellikle çocuklukta başlayan bir konuşma bozukluğudur. Kekemeliğe sahip olan kişi ne söyleyeceğini bilir fakat söylemekte zorluklar yaşar. Küçük çocuklar konuşmayı öğrenirken konuşma ve dil yetenekleri gelişmediğinden dolayı kekeleyebilirler. Küçük çocuklarda olan kekemelik genellikle geçicidir. Bazen ise küçüklükte başlar ve yetişkinliğe kadar devam eder ve kronikleşir. Kekemelik kişinin etkileşimlerini olumsuz etkiler.Kekemelik 2 ve 7 yaş arasında ortaya çıkan, özellikle erkek çocuklarında daha fazla rastlanılan konuşma akıcılığında sesli veya sessiz duraksamalardan, sözcük birimlerinin (ses veya hecelerin) tekrarlanmasından veya uzatılmasından oluşan bir konuşma bozukluğudur. Kekemeliğin daha çok belirgin olduğu yaş, 5 yaş civarıdır. Kekemeliğin derecesi kişiye, konuya, konuşulacak kelimeye, duygusal veya bedensel duruma göre değişebilir.
Kekemelik Neden Olur
Kekemelik sesleri, kelimeleri ve hecelerin tekrarlanmasıdır. Genellikle iki ila 6 yaş arasında görülür. Kekemelik görülen çocukların %25’i yetişkinliğe kadar bu durum devam etmez. Kalıcı olabilecek bir durumda erken teşhis ile yetişkinliğe kadar devam edebilecek durum ortadan kalkar.
Aile içindeki bireylerde kalıtsal olarak kekemelik varsa yada herhangi birinde daha önce kekemelik görüldüyse bu kalıtsal kekemelik olabilir. Çocukluk döneminde normal gelişim sırasında görülebilir. İnme ya da travma gibi nedenlerden kaynaklanan beyin yaralanmaları nörojenik kekemeliğe neden olabilir. Duygusal travma da psikojen kekemeye sebebiyet verebilir.
Kekemeliğin nedenleri şunlardır;
-Fizyolojik olarak beyin dalgalarından gelen iletim bozuklukları,
-Solunum bozukluğu ve nefesi doğru kullanamama,
-Ailevi problemler,
-Şiddetli bir korku yaşanması, travma durumları,
-Baskı ve stres altında kalmak,
-Titiz ve kontrolcü bir çevrede yetişmek,
-Ebeveynler ya da yakın akrabalardan birinin kekeme olması
Kekemeliğin Belirtileri Nelerdir
Bir kelime, kelime öbeği veya cümleyi başlatırken zorlanır. Bir sözcüğü veya sözcük içindeki sesleri uzatma. Ses, hece veya kelimeyi tekrar etme. Bazı heceler veya kelimeler için kısa sessizlik veya bir kelime içinde duraklamalar. Bir kelime söyledikten sonraki kelimeyi söylerken zorlanır. Bazı kelimeleri söylerken yüzün veya üst gövdenin aşırı derecede gerilmesi. Konuşma kaygısı. Etkili iletişim kurmadaki yeteneklerde diğer insanlara göre sınırlılık.Hızlı göz kırpma. Dudakların veya çenenin titremesi. Yüz tikleri. Baş hareketleri.
Kekemelik Nasıl Teşhis edilir
Kekemelik genellikle dil konuşma terapisti ya da çocuk psikiyatrist uzmanı tarafından teşhis edilir. Kekemeliği teşhis ederken :Kekemeliğin ilk fark edildiği zaman, Hangi koşullarda ortaya çıktığı, Kekemelik davranışlarının bir analizi, Çocuğun konuşma ve dil becerilerinin değerlendirilmesi ile elde edilen veriler gibi çeşitli faktörleri göz önüne alır.
KEKEMELİK HANGİ DURUMLARDA ARTAR
Kekemelik durumu telefonda konuşurken, kalabalık önünde konuşurken, söylenmesi zor olan sözcükleri konuşurken, söylenilen sözcüklerin tekrar edilmesi istendiği durumlarda ve sosyal tedirginliğin fazla olduğu durumlarda artar.
KEKEMELİK TEDAVİSİ
Kekemelik kontrol altına alınabilen bir problemdir. Hiç bir uzman kekemeliğin nasıl gelişeceğini önceden söyleyemez. Bu nedenle güvenilir tedaviler kekemeliğin tamamen ortadan kalkabileceğini garanti edemez. Fakat erken tedavi edilen çocuklar konuşurken daha az güç sarf etmeyi öğrenirler hatta kekemelikten tamamen kurtulabilirler. Eğer kekemelik kalıcıysa tedavinin amacı,çocuğa kekelemeyle nasıl baş edebileceğini öğretmek ve böylece gelişiminde olumsuz etkileri önlemektir.
KEKEMELİK TEDAVİSİ İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLMELİDİR?
Kekemelik problemi olan kişilerin ilk olarak psikiyatri bölümüne gitmeleri gerekmektedir.
Kekemelik ile İlgilenen Doktorlar Hangi hastanelerde Görev Yapmaktadır ?
Kekemelik ilgilenen doktorlara ulaşmak için tıklayınız
Bir yanıt yazın