Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Fizik tedavi ve rehabilitasyon farklı nedenlerle meydana gelen fonksiyonel bozuklukları veya kayıpları tedavi eden ve hastayı günlük gereksinimlerini tek başına yapabilen kişi haline getiren bölümdür.Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, kas ve iskelet ile sinir sistemlerinde meydana gelen bozuklukların tedavisi ile ilgilenen bölümdür.Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü doktorlarının hastalara uyguladığı fizik tedavinin amacı hastanın ağrılarının azaltılması veya yok edilmesidir. Fonksiyonel kapasiteyi arttırarak, hastaların günlük yaşam aktivitelerini tekrar kazanmalarına yardımcı olurlar.

Fizik tedavi bölümü, günümüz çalışma koşulları ve yaşam tarzı göz önünde bulundurulduğunda, kişilerin sağlık sorunları nedeniyle kaybettikleri ya da sınırlandırdıkları günlük yaşam aktivitelerini geri kazanmaları, mesleki yaşamlarına geri dönüş ve sosyal yaşamlarında da etkin bir şekilde devam etmeleri önem kazanmaktadır. Bu nedenle Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümüne ihtiyaç duyulmaktadır.

Kemik ve kasla ilgili birçok hastalığın tedavisi ile ilgilenen fizik tedavi bölümünde tedavi kişiye göre değişebilir.Fizik tedavi bölümünde ki en önemli amaç, hastanın her yönden (fizyolojik, sosyal, ruhsal ve meslekî) bağımsız bir hayat sürdürmesidir.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Vücudumuzda bulunan kas ve iskelet sisteminde oluşan ağrılar fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri ile tedavi edilebilmektedir.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulamalarında Ağrı Hissedilir Mi ?

Fizik Tedavi cihazlarla uygulanan bir yöntemdir. Uygun cihazlar ve işinde uzman fizyoterapistler tarafından bilinçli ve doğru kullanıldığı zaman ağrı hissetmezsiniz. Ancak rehabilitasyon uygulamalarında germe egzersizleri uygulandığı zaman ağrı hissedebilir.

Fizik Tedavinin Seans Süresi Ne Kadar Ve Kaç Gündür?

Fizik Tedavinin ortalama 1 seans süresi 45 dk. ile 1,5 saat arasında değişmektedir. Toplam seans sayısı rahatsızlığa göre 10 ile 30 arasında değişebilir.

Evde Fizik Tedavi

Fizik Tedavi Neye Bakar ?

Fizik Tedavi Nasıl Yapılır ?

Fizik Tedavinin Uygulanmaması Gereken Hastalar

Bazı hastalarda sağlık sorunlarını daha da arttırabileceği için fizik tedavi uygulanmaz. Ağır kalp, karaciğer, akciğer ve böbrek yetmezlikleri, hipertansiyon (yüksek tansiyon) ve diyabet (şeker) hastaları, Akut enfeksiyonlar, ağır dolaşım bozuklukları, Romatizmal hastalıkların aktivasyon dönemlerinde fizik tedavi uygulanmaz.

Ayrıca kanser hastalarında ultrason, kısa dalga gibi derin ısıtıcı ajanlar kesinlikle uygulanmaz. Diğer fizik tedavi yöntemleri fizik tedavi uzmanı ve fizyoterapist tarafından güvenle uygulanabilir.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Doktorlarının Eğitimi Kaç Yıldı Sürer ?

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon doktoru olmak için 6 yıllık Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim dalından mezun olmaları ardından ise 4 yıllık ihtisas dönemini tamamlamak gerekmektedir.

Fizik Tedavi ve Fizyoterapi Aynı Mıdır?

Fizik Tedavi ve Fizyoterapi aynı anlama gelirler. Fizyoterapi ya da fizik tedavi kişilerin hayatları boyunca kas- iskelet sisteminin hareket, kuvvet ve sağlıklı durumunun korunması, yenilenmesi ve en iyi hale getirilmesi için kullanılan bir terimdir. Rehabilitasyon ise primer patolojik süreç sonucunda ortaya çıkan bozukluklar ve fonksiyonel problemleri olan kişilerin bağımsızlığını artırmayı amaçlayan tedavi sürecidir.

Fizyoterapi Kimler Tarafından Hangi Hastalıklara Uygulanır?

Hastaların tedavi sürecinde pek çok profesyonel görev alır. Tedavi sürecinde uzman hekim ekip elemanları ile ortak çalışarak tedavi planının programlaması yapar. Uygulama fizyoterapistler, fizik tedavi teknikerleri ve yardımcı personel desteği ile yapılır.  Fizyoterapi her hastaya uygulanamaz. Fizyoterapinin uygulandığı durumlar ise şunlardır;

– Felç

– Parkinson hastalığı

– Serebral palsi

– Lenfödem

– Boyun ve bel fıtığı gibi omurga rahatsızlıkları

– Kas, tendon ve sinir yaralanmaları, tendon ve sinir onarımı öncesi ve sonrası

– Spor yaralanmaları

– Menisküs, ön-arka çapraz bağ yaralanmaları

– Kalça ve diz protezi ameliyatları

– Kırık tedavileri sonrası

– Yumuşak doku hastalıkları

– Karpal tünel sendromu,ulnar sinir tuzaklanması ve benzeri sinir sıkışmaları

– İltihabi ekem hastalıkları

– Artrozlar

– Osteoporoz

– Duruş bozuklukları

Fizik tedavi ve rehabilitasyon doktorları listesine  Doktor Bul sitemizden ulaşabilirsiniz.

doktor bul