Evde Fizik Tedavi Son dönemlerde hasta ve yakınları tarafından tercih edilen evde fizik tedavi hastalar için büyük bir avantaj sağlamaktadır.Son yıllar evde fizik tedavi hizmetlerinde artış yaşanmakta. Evden çıkmakta zorlanan hastalar için oldukça önemli olan evde fizik tedavi hizmetleri hakkında detaylar internetten sıklıkla aranmakta.Evde fizik tedavi hizmetinden faydalanmak isteyen hastalar ve yakınları bu konu hakkında bilgi sahibi olmaya çalışıyor.Evde uygulanan fizik tedavi hastaları ve yakınlarını birçok zahmetten kurtarmakta acı çekmelerini önlemektedir.Evde fizik tedavi hizmetlerini bazı özel hastaneler ve Fizik Tedavi Merkezleri veriyor. Ancak personel yetersizliğinden dolayı istenildiği kadar yaygınlaşamıyor.
SGK evde fizik tedavi masraflarını karşılamıyor. Bunun nedeni, evde yapılacak olan fizik tedavi uygulamalarının özel olarak sayılmasıdır. Bu nedenle özel hastaneler ve özel fizik tedavi merkezleri tarafından evde fizik tedavi hizmeti verilmektedir.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
SGK’nın kaplıca tedavisini doktor raporu ve tedavi amaçlı olması durumunda karşılar. Kaplıcada fizik tedavi gören hastanın tedavisini, barınma ve yemek harcaması gibi masrafları SGK tarafından karşılanır.
SGK’nin refakatçinin fizik tedavi ücretlerini karşılaması durumu doktorun hastanın sağlık raporuna refakatçiye ihtiyaç olduğu belirtmesi durumunda geçerlidir. Engelli ve yaşlı bireylerin rapor içeriğinde refakatçi durumu belirtiliyorsa, kaplıca tedavilerinde hem kendilerinin hem de refakatçilerinin masrafı karşılanır.
Uzman fizyoterapistlerimiz, yapılan konsültasyondan sonra hastanın hangi sıklıkta fizik tedavi hizmeti alacağını belirler ve bu belirlenen duruma göre program oluştururlar. Fizik tedavi seansları 1 saat sürmektedir. Fizk tedavi seans sayısı hastanın fiziki durumuna, yaşına ve hastalığın durumuna göre belirlenmektedir.
Evde fizik tedavi seanslarında da hastanın durumuna göre birtakım fizik tedavi cihazları kullanılmaktadır. Bu cihazlarla hastanın daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlamaktadır. Evde fizik tedavi seanslarında kullanılan cihazlar şunlardır:
– Kas Stimülasyon Cihazları
– Ayak Ağırlıkları
– Egzersiz Lastikleri
– Walker
– Tens Elektrodları
– Ağrı Bantları
– Egzersiz Topları ve Egzersiz Aletleri
– Pilates Topu
Evde Fizik Tedavi
Evde fizik tedavi özellikle felçli ve evinden çıkamayacak durumda olanlar için oldukça önemlidir. Evde uygulanan fizik tedavi pek çok sağlık sorununun çözülmesine ve yaşam kalitesinin artmasına yardımcı oluyor.
Evde Uygulanan Fizik Tedavinin Hasta Açısından Yararları
Evde uygulanan fizik tedavinin en önemli faydalarından biri de yatalak olan hastaların hastaneye gitmek zorunda olmamalarıdır. Çünkü hastaneye gitmek hasta ve hasta yakınları içi oldukça zor bir süreçtir. Ayrıca bekleme sorunu yoktur. Hasta acı çekerken sıra beklemez. Bazı durumlarda hastanın enfeksiyon kapmaması gerekir hastane bu durumda ki hastalar için oldukça risklidir. Bu nedenle evde ki fizik tedavide enfeksiyon kapma riski yoktur. Seanslar hızlı bir şekilde başlar ve kısa sürede sona erer. Hasta için yorucu ve zahmetli değildir. Fizyoterapistler, evde hasta ile birebir ilgileneceği için daha fazla zaman ayırır ve hasta daha çabuk iyileşme olanağı bulur.
Hangi Durumlarda Evde Fizyoterapist Tarafından Fizik Tedavi Uygulanır?
Evde uygulanan fizik tedavi felç, ms, Parkinson, kas ve bağ yaralanmalarında (kas yırtığı veya ön çapraz bağ yaralanmaları gibi), kırık rehabilitasyonunda, kalça ve diz protezi ameliyatı sonrasında uygulanır.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon doktorları listesine Doktor Bul sitemizden ulaşabilirsiniz.