Fizik Tedavi Neye Bakar ? Fizik tedavi bölümüne gidecek olan hastalar fizik tedavi neye bakar ? Fizik tedavi bölümü hangi hastalıkların tedavisi için gidilir ? sorularının cevabını aramaktadır.Günümüz yaşam tarzına bağlı olarak gelişen ağrılar nedeniyle fizik tedavi bölümü hakkında arama yapanlar Fizik tedavi neye bakar ? Fizik doktoruna ne zaman gidilir ? gibi aramalar yapmaktadır.Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon bölümü kas ve iskelet sistemi hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenen bölümdür. Bireylerin günlük aktivitelerinde bedensel olarak yaşadıkları kısıtlamaları ortadan kaldırmak ve hareket hürriyeti sağlayan bölümdür.
Fiziksel tıp ve rehabilitasyon bölümü, çeşitli hastalıklarda ilaç tedavileri ile birlikte veya tek başına ısı, ışın, elektrik akımları, egzersiz gibi fiziksel ajan ve tekniklerin tedavi amacıyla kullanıldığı bölümdür.
Bu yazıda fizik tedavi bölümü hakkında bilgi vermeye sorularınızı cevaplamaya çalışacağız.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü yani kısaca fizik tedavi bölümü, kaza, travma, doğuştan gelen rahatsızlıklar ile kemik, kas, eklem ve sinir sistemi hastalıkları, yaralanmalar, fonksiyonel bozukluklar ya da kayıplar gibi durumları tedavi eden bölümdür.
Fizik tedavi doktorları birçok hastalığın tanı ve tedavisi ile ilgilenir. Bunlardan bazıları ise şunlardır;
– Omurga rahatsızlıkları; bel ve boyun, eklem ve kas incinmeleri, bel fıtığı, boyun fıtığı, duruş bozuklukları, Skolyoz, eklem rahatsızlıkları, Artroz (kireçlenme), omuz, dirsek, el ve el bileği ağrıları, kalça, diz, ayak ve ayak bileği ağrıları, Artroskopi sonrası tedavi, kırık sonrası eklem sertlikleri, Protez sonrası tedavi, Ankilozan spondilit (donmuş omurga), Romatoid artrit, yumuşak doku romatizmaları, Fibromiyalji sendromu, kas tutulmaları ve ağrıları, Tetik parmak, Tenisçi dirseği, Karpal tünel sendromu, topuk dikeni, kemik bozuklukları, kemik erimesi
– Nörolojik Hastalıklar; felç yani inme (yüz felci, sinir felçleri ), düşük ayak
– Kas Hastalıkları
– Spor Yaralanmaları Rehabilitasyon
– Obstetrik – Ürojinekolojik Rahatsızlıklar; İnkontinans – idrar kaçırma
– Ortez – Protez ve Biyomekanik Bozukluklar Eğitimi
– Geriatrik – Yaşlı Rehabilitasyon
– Pediatrik Rehabilitasyon
– Onkolojik Rehabilitasyon
– Özel Durumlar
Fizik tedavi hekimlerinin ilgilendikleri rahatsızlıklar oldukça fazladır. Bu bölüme en fazla şikayetle gelinen bel ağrısı, boyun ağrısı ve sırt ağrılarıdır. Ayrıca fıtıklar ( bel ve boyun ), omuz ve kalça problemleri, dirsek, el ve ayak bileği ağrıları, romatizmal hastalıklar, kırıklar, lenfödem gibi problemlerde sayılabilir.Fizik Tedavinin ortalama seans süresi 45 dakika ile 1,5 saat arasında değişmektedir. Ancak bazı durumlarda daha uzun sürebilir. Toplam seans sayısı ise 10 – 30 arasında değişir.
Fizyoterapist, fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekimler tarafından tanı ve teşhisi koyulan hastalar için özel fizik tedavi programı hazırlar ve bu fizik tedavi programını uygular.
Fizik tedavi doktoru (fiziatrist) tıp fakültesinde 6 yıl okuyup bitirdikten sonra, devlet eğitim araştırma hastanelerinde ya da üniversite hastanelerinde fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerinde 4-5 sene süren fiziksel tıp ve rehabilitasyon asistanlık eğitimi alır ve bu sürenin sonunda uzman hekim olurlar.
Fizik Tedavi doktorları Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarını kendisi uygulamaz Fizyoterapistler uygular. Fizyoterapistler ise üniversitelerin 4 yıllık fizyoterapi bölümünde okuyan ve bu uygulamalarla ilgili eğitim alan kişilerdir. Fizyoterapist ve fizik tedavi doktoru birlikte hastayı takip eder ve hastaya yaptırılacak egzersizleri ve fizik tedavi uygulamalarını fizyoterapistler yapar. Fizyoterapistler üniversitelerin uzmanlık ve doktora programlarında bazı özel fizik tedavi ve rehabilitasyon konularında da eğitim alabilir dr. ünvanı veya uzman ünvanı alabilirler.
Fizik Tedavi Kimlere Uygulanmaz?
Fizik tedavi bazı hastalıklara sahip olan kişilere uygulanmaz. Fizik tedavinin uygulanmasının zararlı olduğu durumlar şunlardır;
– Fizik tedavi, ağır kalp, karaciğer, akciğer ve böbrek hastalıkları
– Kontrol altında olmayan hipertansiyon (yüksek tansiyon) ve diyabet (şeker) hastaları
– Akut enfeksiyonlar
– Kanser tedavisi gören hastalar
– Ağır dolaşım bozuklukları
-Romatizmal hastalıkların aktivasyon dönemleri
Fizik tedavi ve rehabilitasyon doktorları listesine Doktor Bul sitemizden ulaşabilirsiniz.