Mide zarının zarar görmesi sonucunda mide ülseri diğer adıyla gastrik ülser meydana gelir.
Mide iç zarındaki derin ve ağrılı yaralara neden olan ülser, bir tür peptik ülser hastalığıdır. Mideyi sindirim enzimlerinden koruyan kalın mukus tabakasının zayıflaması ile sindirim asitlerinin mideyi kaplayan tabakalara zarar vermesi nedeniyle ortaya çıkar.
Mide ülserleri erken tanıda kolayca tedavi edilebilir, ancak uygun olarak tedavi edilmezse ağrılara ve başka sağlık sorunlarına neden olur.
Mide ülserinin oluşmasında ki en büyük etkenlerden biri “Helicobacter pylori” adlı bir mikroptur. Ayrıca düzenli NSAİ ilaçlar (aspirin, antiromatizmal ilaçlar) alımı, genetik yatkınlık (irsiyet) , stres, kortizon türü ilaçlar, alkol, sigara, kahve alışkanlığı, çevre kirliliği nedenler arasında sayılabilir.
Ülserin başlangıcında belirti olarak mide ekşimesi ve ağırlık hissi olur. Diğer belirtileri ise şunlardır;
-Midede ağrı ve yanma
-Tat alma duygusunda hafifleme
-Dolgunluk, şişkinlik veya geğirme hissi
-Yağlı yiyeceklerin sindirilememesi
-Yemeklerden 2-3 saat sonra sırta doğru yayılan şiddetli mide ağrısı
-Mide ekşimesi
-Mide bulantısı
-Geğirme
-Asit reflü sonucu göğüste yanma hissi
-Anemi (belirtiler yorgunluk, nefes darlığı veya solgun bir cilt)
Doktor kontrolünden sonra kan testi, dışkı örneği(Kanayan ülserden kaynaklanabilecek kan testi için), anemi testi (kansızlık), Üst endoskopi ( ince, esnek bir hortumun yardımıyla ağzınızın içinden midenize kadar inerek ülseri görmek için), Biyopsi (endoskopi sırasında bir miktar doku alınarak kanser ve enfeksiyona karşı laboratuarda test etmek için) gibi testlerden gerekli olanlar yapılarak hastalığın tanısı konulur.
Mide Ülseri tedavisi ile ilgilenen İç Hastalıkları veya Gastroenteroloji Bölümleri doktorlarının doktor çalışma listesi için giriş yapınız.