Bağırsak Kurdu

Acarididae ailesinden bir parazit olan Bağırsak kurdu, halk arasında kurt, bağırsak solucanları, kıl kurdu, tenya, askaris olarak da bilinmektedir.

Omurgasız bir canlı olan solucanlar yerleşmiş olduğu bağırsaklardaki sindirim sisteminde asalak şekilde yaşar. Bağırsaklarda yaşayan, tek hücreliden bir kaç mm’den metrelerce uzunluğa erişebilen, çeşitli büyüklükte olabilen solucanlar hijyen kurallarına uyulmadan hazırlanan gıdalardan bulaşan parazitlerdir.

Halk arasında yaygın görülen bir sağlık sorunudur. Başlıca türleri arasında, kıl kurtları, askaris, kamçı kurdu, çengelli solucan ve cüce tenya yer alır.

Bağırsak Kurdu Bulaşma Yolları

Kirli sulardan, iyi yıkanmamış sebzelerden, pişmemiş etten, parazit yumurtalarının döküldüğü çarşaf ve çamaşırlardan, topraktan, hayvanlardan, ağız veya dışkı yoluyla bulaşabilir.

Bağırsak Kurdunun Belirtileri

Bağırsak parazitlerinin neden olduğu enfeksiyonların çoğunluğu her hangi bir belirti göstermez ve tanı genellikle dışkı incelemeleri yoluyla konulur. Ancak bazı kişilerde belirtileri görülebilir. Görülen başlıca belirtileri şunlardır;

-Uyku sırasında ağızdan salya gelmesi

-Bulantı ve kusma

-Şiddetli karın ağrısı

-İştahsızlık ve halsizlik

-Kilo alamama

-Aniden kilo verme

-Akut bakteriyel idrar yolları enfeksiyonu

-Dışkıda görünür solucanlar

Bağırsak Kurdunun Tanısı Ve Tedavisi

Doğrudan dışkı incelemesi tanı için genelde yeterli olur.

Tedavide sadece semptomlara neden olan enfeksiyonların tedavi edilmesi gerekir. Hafif vakalarda, askaris kendi başına iyileşebilir. Tedavide anti-parazit ilaçlar, kullanılır. Bir ila üç gün boyunca alınan bu ilaçlar yetişkin kurtçukları öldürür.

Ağır vakalarda, solucanları çıkarmak ve sebep oldukları hasarı onarmak için ameliyat gerekebilir.

Bağırsak kurdu tedavisi ile ilgilenen İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümü doktorlarının doktor çalışma listesi için giriş yapınız.