Haşerat kaynaklı hastalıklardan biri olan tifüs hastalığı, önemli bir sağlık problemidir. Hastalık halk arasında lekeli humma olarak da bilinir.
Çeşitli türlerdeki haşerelerin insanı ısırması sonucunda ortaya çıkan bir sağlık problemidir. Hastalığa rickettsie ve prowezekil adındaki bir bakteri türü sebep olmaktadır.
Bakteriler, bit, pire, kene gibi eklem bacaklı parazit hayvanların hücrelerinde yaşar ve onları enfekte eder. Enfekte olmuş bit, pire, kene vb. gibi canlıların insanları ısırması sonucu da insana bulaşır.
Hastalık bitler, pireler yahut akarlar aracılığıyla yayılım gösterir. Bulaşıcı bir enfeksiyondur. Hijyenle ve yaşanan ortamla doğrudan alakalıdır ve önlenebilen bir hastalıktır.
Hastalık, ortalama olarak on beş gün sürer, vücutta pembe lekelerle belirir, ateşli ve tehlikeli bir hastalıktır. Çocukluk çağında daha ağır seyreden bir hastalıktır.
Tifüs hastalığının belirtileri genellikle 5-14 gün arasında ortaya çıkar. Bu süreçte hastalık belirti vermeden vücutta yayılır. Hastalığın genel belirtileri ise şunlardır.
-Ateş
-Ateşe bağlı üşüme ve titreme hissi
-Baş ağrısı
-Göğüs ve sırttan başlayıp tüm vücuda yayılan cilt döküntüleri, ufak cilt kızarıklıkları
-Kaşıntı
-Ciddi baş ağrısı
-Işığa karşı hassasiyet duyma
-Bilinç bulanıklığı
-Uykuya eğilim ve donukluk hali (hasta gerçeklikten kopmuş gibidir)
-Düşük tansiyon ve nabız zayıflığı
-Kas ağrıları,
-Mide bulantısı ve kusma
-İshal
-Halsizlik, yorgunluk
Tifüs bit, pire ve akar vb. gibi canlıların deri üzerinden kan emerken, bakteriyi taşımaları durumunda bu alana bakteriyi bırakması sonucunda bulaşır. Bölgenin kaşınması, ovalanması ya da yıkanması sonucu bölgeye girer ve insana bulaşır.
Tifüs hastalığının belirtileri teşhis etmede yardımcı olabilir. Ayrıca belirtilerinin başlangıcından, 2 hafta sonra ve 4 hafta sonra tifüse özgü antikorların ölçümü hastalığı teşhis etmede yardımcı olur.
Tifüs hastalığını ilerlemeden tedavi edilmesi durumunda ilaç tedavisi yeterli olacaktır. Ancak tedaviye geç kalınması durumunda ciddi komplikasyonlar gelişebilir ve bu durumda tedavi zorlaşır. Tifüs tedavisinde antibiyotik ilaçlar kullanılır. Bazı durumlarda doktor hastanede gözlem altında tedaviyi gerekli görebilir. İlaç tedavisi sürerken hastanın istirahat etmesi gerekir.
Tifüs tedavisi ile ilgilenen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji (İntaniye) doktorlarının doktor çalışma listesi için giriş yapınız.