Zona Hastalığı

Halk arasında gece yanığı olarak adlandırılan zona hastalığı, acı veren bir hastalık. Genel olarak 50 yaş ve üstü bireylerde daha sık görülmektedir.

Su çiçeği hastalığına neden olan “Varisella Zoster” isimli virüsün çoğunlukla ileri yaşlarda meydana getirdiği ikincil bir hastalık olan Zona, hem deriyi hem de sinirleri etkileyen viral bir enfeksiyondur.

Zona, genellikle 2 ila 4 hafta içinde iyileşebilmektedir. Hastalık nedeniyle oluşan lekeler genellikle iz bırakmaz ama iltihaplanır ve yara halini alırsa iz kalma ihtimali de vardır.

Özellikle geçmişte su çiçeği hastalığı geçiren herkeste zona hastalığı görülme ihtimali bulunmaktadır.

Zona Hastalığı Nedenleri

Zona, su çiçeği hastalığına neden olan varicella-zoster virüsünden kaynaklanır ve bu nedenle su çiçeği olan herkes zona geliştirebilir. Zonanın oluşma nedeni belirsizdir. Ancak hastalık, yaşlı erişkinlerde ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde daha sık görülür.

Zona Hastalığının Bulaşıcı Özelliği Var Mı?

Zona, olan bir kişi suçiçeğine karşı bağışıklığı olmayan ya da suçiçeği geçirmiş olan herkese zona virüsünü bulaştırabilir. Bulaşma genellikle zona döküntüsünün açık yaraları ile doğrudan temas sonucunda oluşur.

Zona Hastalığının Belirtileri

Hastalığın belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

-Ağrı, yanma, uyuşma veya karıncalanma

-Ciltte hassasiyet

-Patlayan ve kabuklanan sıvı dolu kabarcıklar

-Kaşıntı

-Dokunulmaya ya da ışığa karşı hassasiyet

-Ağrıdan birkaç gün sonra başlayan kırmızı döküntü

Zona Hastalığının Tanı Ve Tedavisi

Hastalığının tanısı için öncelikle hastanın tıbbi geçmişini saptamak için sorular sorulur ve fiziksel muayene yapılır. Ayrıca hastalığın teşhisi için çoğunlukla kişinin vücudunun bir tarafındaki ağrı şikâyetine ek olarak, gözlemlenen döküntü ve kabarcıklarla beraber teşhis edilir. Laboratuvarda incelenmesi için doktor tarafından bir doku kazıma ya da kabarcık kültürü alınabilir.

Zona hastalığı tedavisi ile ilgilenen Dermatoloji (Cildiye) doktorlarının doktor çalışma listesi için giriş yapınız.