En karmaşık sağlık sorunlarından biri olan bağırsak iltihabı, birçok nedenle yaşanmaktadır.
Hastalık, bağırsağın içinde bulunan ince zarın iltihaplanması sonucu bağırsağın etkin olarak görevlerini yerine getirememesi nedeniyle ortaya çıkar.
Belirtileri fark edilebilir olsa da bazı durumda kişiler doktora başvurmak için geç kalabilir. Hastalık tedavi edilmediğinde ciddi sonuçlara neden olmaktadır.
Hastalığın nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Hastalık iki gruba ayrılmaktadır. Bu hastalık grubu aynı zamanda “inflamatuvar bağırsak hastalığı” (İBH) olarak da biliniyor. Crohn hastalığı ile ülseratif kolit hastalıklarını tanımlamak için kullanılıyor.
Bağırsak iltihabının bilinen en belirgin belirtisi karın bölgesinde kramplar oluşmasıdır. Diğer belirtileri ise şunlardır;
-Vücutta ani kilo kayıpları.
-Ateş, terleme, eklem ağrıları
-Dışkıda kan ve mukus yada kanlı ishal
-Makatta akıntı
-Anemi (Bağırsaklarda kanamaya B12 vitaminin emilimi nedeniyle)
-Titreme
-Cilt rahatsızlığı
-Cilt ve göz iltihabı
-Döküntüler
Kesin olarak oluşum nedeni belirlenmemekte. Ancak bazı bozuk gıdaların, genetik faktörlerin, çevresel faktörlerin ve psikolojik faktörlerinde etkili olduğunu gösteren araştırmalar bulunmaktadır.
Hastalığın tanısı için çeşitli kan testleri, ilaçlı bağırsak röntgeni, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, gastroskopi, istenebilir.
Bağırsak iltihabının oluşumuna sebep olan etkenler farklı olduğundan tedavi yöntemleri de farklılıklar göstermektedir. Uygulanan ilaç tedavisinde ilk amaç iltihaba sebep olan etkenleri baskılamaktır. Kullanılan ilaçlar da yan etkisi en az olan ilaçlardır. Hastaların bol su ve sıvı takviyesi almaları gerekir.
Bağırsak iltahabı tedavisi ile ilgili doktorların doktor çalışma listesi için giriş yapınız.