Ülkemizde genel olarak herkesin ismini duyduğu ve yemeklere tat katan biberiye (kuşdili otu) oldukça ilgi gören bir baharat türüdür.
Yemeklere kattığı eşsiz lezzetlerle sıklıkla tercih edilen bir baharat olan biberiye, neredeyse herkesin aşina olduğu bir baharat türü. Bu bitki, sadece baharat olarak değil farklı kullanım alanlarında da harikalar yaratıyor. Örneğin çayı da günümüzde oldukça fazla rağbet görüyor.
Dar yapraklara sahip yeşil bir çalı türü olan biberiyeyi genel olarak kurutup baharat olarak tüketiriz. Bu bitkinin boyu en gelişkin döneminde bir ila iki metre arasında olabiliyor ve sahip olduğu yeşil rengi her mevsim koruyabiliyor. Bitki mavi-eflatun renkli çiçekler açabiliyor. Ancak bir çok bitkinin ki gibi baskın kokusu çiçeklerden değil yapraklarından yayılıyor.
Ballıbabagiller familyasında yer alan bitki, Latince dilinde “denizin çiği” anlamına geliyor. Bunun sebebi deniz kıyısını çok sevmesi. Bitkinin Türkçede yaygın bilinen adı biberiye ancak bazı yörelerde “kuş dili otu” olarak da adlandırılıyor.
Bir çok faydası bulunan biberiyenin başlıca faydaları şunlardır;
-Sindirim sistemine iyi gelir
-Mide ülseri, hazımsızlık ve bağırsak bozuklukları için doğal bir ilaçtır.
-İrritabl bağırsak sendromu (IBS) ve kolit gibi bağırsak hastalıklarıyla mücadele edebilir.
-Kanserin gelişmesini engeller
-Bağışıklık sistemini güçlendirir
-İltihap önleyicidir
-Gut, kan basıncı bozuklukları, artrit gibi hastalıkların yanı sıra fiziksel zorlanma veya yaralanmalara karşı direnç sağlar.
-Kalp ve damar sağlığının korunmasına ve ateroskleroz hastalığı belirtilerinin önlenmesine yardımcı olabilir.
-Sinir sistemine koruma sağlar
-İdrar söktürücüdür
-Suyun vücuttan atılım hızını artırır.