Su Toplaması Neden Olur?

Su Toplaması Neden Olur? Su toplaması nedenleri birçok kişide farklı etkenlerden kaynaklanır. En yaygın nedeni yanlış yaşam seçimleridir.

Su Toplaması Neden Olur?

Su toplaması nedenleri ödeme meyilli kişilerin yaşam alışkanlıklarına göre değişmektedir. Çünkü hücreler arası boşluklarda ve dokuların boşluklarında, şişlik ve gerginlik veya dolgunluk hissi ile kendini gösteren, değişen kıvamdaki sıvı birikimleri birçok nedenden olabilir. Bazen bir hastalığın belirtileri olarak da kendini göstermektedir.

Ödem, beyin de dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde aniden ortaya çıkabilir veya yavaş ve aşamalı olarak gelişebilir. Genelleştirilmiş ödem en yaygın olarak kalp yetmezliği, karaciğer yetmezliği ve nefrotik sendrom gibi böbrek hastalıklarından kaynaklanır.

İkinci durum glomerüllere verilen hasardan kaynaklanır ve tek tip yaygın ödem, asit, bacaklarda şişme ve belirgin cilt solgunluğu ile kendini gösterir.

Ödeme Neden Olan Hastalıklar

Kalp yetmezliği gibi sorunlardan da kaynaklsnabilen ödem, tipik olarak akşamları kötüleşir. Hipertansiyon, noktüri, hepatomegali, efor ve paroksismal ile ilişkili olabilir. Genel olarak kalp yetmezliği ödemi hasta yürürken en çok ayak bileklerinde ve hasta yataktayken sakral bölgede görülür.

Premenstrüel sendromda ise hormonal değişikliklere bağlı olarak su tutulmasından kaynaklanan genel bir ödem vardır. Bu, adet akışından önceki günlerde döngüsel olarak ortaya çıkan bir dizi rahatsızlık (meme hassasiyeti, sinirlilik, uykusuzluk ve karın şişmesi gibi) ile kendini gösterir.

Diğer olası nedenler arasında kronik venöz yetmezlik, lenfatik kanalların işlev bozukluğu ( lenfödem ), uzun süreli yatak istirahati ve aşırı tuzlu gıda tüketimi sayılabilir.

Ödemler Nasıl Düzelir?

Daha hafif ödem formları kendiliğinden gerileme eğilimindedir. Daha belirgin formlar, diüretik ilaçların kullanımına (tıbbi gözetim altında) başvurarak tedavi edilebilir. Ancak ödem tedavisi için başka seçenekler de düşünülebilir:

  • Fazla sıvının geri emilimini uyarmak için şişmiş uzuvlara kompresyon bandajları uygulayın;
  • Gıdalarda tuz kullanımını azaltmak;
  • Bacaklarınızı hafifçe kaldırarak uyuyun;
  • Elastik çorap giymek;
  • Sıvı drenajını destekleyen masajlara tabi tutulur.

Akciğerlerdeki aşırı sıvı veya pulmoner ödem , kalp veya solunum sistemi ile ilgili ciddi bir soruna işaret edebilir. Semptomlar, akciğerlerin vücuda oksijen sağlama yeteneğini etkileyebileceğinden, nefes almada zorluk, öksürük, göğüs ağrısı ve zayıflığı içerir.

SGK Doktor Arama ulaşmak için aşağıdaki İzmir Doktor Bul sistemimizden ulaşabilirsiniz.

doktor bul