Adenit Hastalığı

Bakterilerin ve virüslerin ya da alerjinin neden olduğu hastalıklardan biri olan adenit hastalığı, lenf düğümlerinin ya da bezlerinin iltihaplanması sonucunda şişmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır.

Kadın veya erkeklerde eşit oranda görülen bir sağlık sorunudur. Hastalık, birçok kişinin yaşam kalitesini düşürebiliyor.

Belirtiler görüldüğünde mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır çünkü iltihaplanmalar vücutta farklı reaksiyonlar oluşturarak, daha büyük sağlık sorunların yaşanmasına yol açabiliyor.

Adenit Hastalığı Belirtileri

Adenitin belirtileri şunlardır;

-Boyundaki, kasıklarda ya da koltuk altında ki lenf bezlerinin şişmesi,

-Deride kızarma

-Ateş yükselmesi (her hastada görülmeyebilir)

-Kilo kaybı

-Üst solunum yolu rahatsızlıkları

Adenit Hastalığının Nedenleri

Derideki herhangi bir enfeksiyonun lenf bezlerine yayılması ile kasıkta ya da koltuk altında da adenit oluşabilir. Diğer faktörler ise şunlardır tüberküloz, toksoplazmoz ve kedi tırmığından oluşan enfeksiyonlar.

Adenit Hastalığının Tanı Ve Tedavisi

Hastalıkla ilgili yukarıda ki belirtiler kişide varsa mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurarak muayene olunması gerekiyor. Tedavide bezelerin boyutu çok önemlidir. Bezelerin büyüklüğüne göre doktorlar tarafından tespit edilerek farklı tedavi yöntemleri uygulanır.

Adenit şüphesi ile gelen kişilerden doktor hastadan kan kültürü, kan sayımı, tüberküloz (verem mikrobu) deri testi ya da mononükleoz testi yaptırmasını isteyebilir.

Erken tanıyla birlikte tedavi sürecinin başlatılması iyileşme süreci için oldukça önemli bir konudur. Bezenin çok küçük olması durumunda herhangi bir tedavi uygulanmıyor. Lenf bezleri büyümeye devam ediyorsa, antibiyotik tedavisi uygulanır ve bezlerin küçülmesi sağlanır. Antibiyotik tedavisine cevap alınamadığı durumlarda, iltihabın boşaltılması gerekir. İltihap boşaltma işlemi yapıldıktan sonra antibiyotik tedavisine tekrar başlanır.

Adenit tedavisi ile ilgilenen Kulak Burun Boğaz doktorlarının doktor çalışma listesi için giriş yapınız.