Anesteziyoloji ve Reanimasyon Hangi Hastalıklara Bakar?

Anesteziyoloji ve Reanimasyon; ameliyat sırasında hastaların ağrı, acı duymamasını, uygulanan işlemlere tahammülünü, ameliyat sonrasında kendisine yapılan hiçbir şeyi hatırlamamasını sağlayan tıbbi uygulamalara verilen addır. Hastalara uygulanan anestezi genel anestezi ya da lokal (bölgesel) olmak üzere ikiye ayrılır. Genel anestezi alan bir hasta ameliyat boyunca uyur, acı ya da başka bir duygu hissetmez. Lokal anestezide ise sadece ameliyat yapılacak küçük bir bölge uyuşturulur ve istenilen işlem yapılır.

Anestezi uzmanları ayrıca ameliyat sonrasında hastaların ağrısının geçirilmesinden, yoğun bakımda kritik hastaların bakım ve tedavilerinin yapılmasından ve ağrısız doğum hizmetlerinin verilmesinde de sorumludur.

Anesteziyoloji ve Reanimasyon bölümünün görev ve sorumlulukları şunlardır;

 

. Anestezi uzmanları Hastaların ameliyata hazırlanmaları için gereken incelemelerin ve konsültasyonlarının yapılmasını sağlar.

. Cerrah tarafın­dan kendisine yönlendirilen hastanın anestezi alıp alamayaca­ğına ya da ne tür anestezi alacağına karar verir ve notunu yazar.

. Halk arasında ‘cesaret iğnesi’ denilen sakinleştiricilerle ‘premedikasyon’ yapar. Bundaki amaç, hastaların ameliyata stres ve korkularından arınmış olarak daha rahat girmelerini sağlamaktır.

. Karar verdiği hasta için en uygun anestezi tekniğiyle ilgili ilaçları uygular veya kendi kontrolü altında teknisyenlere uygulatır.

. Ameliyat sırasında anestezi altındaki hastanın sağlık durumunun seyrini takip etmek için bütün kontrolleri yapar ya da kendi sorumluluğu altındaki teknisyenlere yaptırır.