Apandisit Belirtileri

Kalın bağırsakları mikropları karşı korumakla görevli olan Apendiks bölümünde iltihaplanma sonucunda apandisit meydana gelir. Genel olarak bakteriyel kaynaklı olarak ortaya çıkan bir sağlık sorunu olup patlamadan alınması gerekmektedir.

Kalın bağırsağın başlangıç kısmında 5-6 cm boyunda, 3 mm çapında kör bir bağırsak parçasıdır. Bu organın iltihaplanması ile apandisit hastalığı ortaya çıkmaktadır. Halk dilinde “Apandisit patlaması” olarak bilinir.

Apandisit Belirtileri Nelerdir?

Genel olarak apandisitin ilk belirtisi karnın sağ alt tarafında ağrı veya göbeğin yakınında aşağıya doğru hareket eden ağrıdır. Diğer belirtileri ise şunlardır;

İştah kaybı

Göbek ağrısı başladıktan hemen sonra bulantı ve kusma

Şişmiş göbek

Gaz

Hızlı kalp atım

Ateş

Ağrılı veya zor idrara çıkma

Karın ağrısı öncesi kusma

Şiddetli kramp

Gazlı kabızlık veya ishal

Ağız ve dilde kuruluk

Apandisitin Nedenleri

Bağırsak enfeksiyonları, tümörler, kanser, sindirim sürecinde tam olarak sindirilmesi mümkün olmayan katı maddelerin apandisite kaçması, Ülser ya da ülseratif gibi rahatsızlıklar, (bu rahatsızlıklar apandisit için risk faktörü olarak sıralanabilir), kabızlık ,zayıf kalmış olan boşaltım sistemi apandisitin başlıca oluşum nedenleridir.

Apandisitin Tanısı

Bazı hastalarda semptomların belirsizliği nedeniyle apandisitin tanısı zor olabilir. Safra kesesi sorunları, mesane veya idrar yolu enfeksiyonu, Crohn hastalığı, gastrit, böbrek taşları, bağırsak enfeksiyonu, yumurtalık sorunları gibi diğer hastalıkların semptomlarına da benzeyebilir.

Hastalığın tanısı fiziki muayene, idrar ve kan testleri, CT (bilgisayarlı tomografi) ve ultrason taramaları teşhis için kullanılır.

Apandisitin Tedavisi

Hastalığın tedavisi kişiden kişiye değişebilir ancak genellikle ameliyat ile tedavi edilir. Ancak apendiks bölgesindeki apse patlamamış ya da yırtılmamış ise doktor tarafından öncelikli olarak antibiyotik tedavisi uygulanır. Daha sonra ciltte geçirilen bir tüp yardımıyla organ içindeki apse boşaltılır ve bu işlemden sonra gerek görülürse apendiks alınabilir. Eğer apendikste yırtılma ya da sızma söz konusu ise acilen ameliyat yapılmalıdır.
Apandisit tedavisi ile ilgili doktorların doktor çalışma listesi için giriş yapınız.