Apandisit Belirtileri

Apandisit Belirtileri apandisit karın boşluğunun sağ alt kısmında bulunur. İnce bağırsağın bittiği, kalın bağırsağın başladığı ve halk arasında kör bağırsak olarak bilinen bölgede yer alan apandisit, her insanda farklı uzunluklara sahip olmasına rağmen ortalama 10 santimetre boyundadır. Apandisit belirtileri insan sağlığı önemlidir.

Apandist, kör bağırsak olarak da adlandırılan ve vücutta herhangi bir işlevi bilinmeyen bir bağırsak bölümüdür. Apandisit, vücuttaki işlevi tespit edilemese de vücuttan alındığında herhangi bir olumsuzluk olmadığı görülmüştür. Ancak iltihaplanması durumunda müdahale edilmediğinde ölümle sonuçlanabilecek hastalığa neden olur.

Akut apandisit erkeklerde % 6 – 8, kadınlarda ise % 6- 9 risk oranıyla, dünyadaki en yaygın abdominal cerrahi acil durumudur.

Apandisit Belirtileri Nelerdir?

Apandisit belirtileri başlangıç aşamasında kişinin yaşadığı ağrı çoğu zaman gaz sıkışması ile karıştırılmaktadır. Ancak seyri ilerledikçe başka belirtiler ortaya çıkar. Apandisitin başlıca belirtileri ise şunlardır;

-Karnın sağ alt tarafında ağrı veya göbeğin yakınında aşağıya doğru hareket eden ağrı. (Bu genellikle ilk işarettir.)

-Halsizlik,

-Mide bulantısı,

-İştah kaybı,

-Bağırsağın olduğu bölgelerde şişlik ve sertlik

-Gaz,

-Ateş,

-Kabızlık veya ishal,

-Düşük ateş ve vücutta kızarma,

-Kusma,

-Dışkılama yapılsa rahatlayacakmış hissi bulunur.

Apandisit İçin Hangi Doktora Başvurulması Gerekir?

Apandisit hastalığı için hastanelerin Genel Cerrahi polikliniklerine başvurmak gerekir.

Apandisitin teşhisi kimi zaman zor olabilir. Semptomlar genellikle belirsiz olduğu için birkaç testten faydalanılır. Karın ve rektal muayene, idrar ve kan testleri, CT (bilgisayarlı tomografi) ve ultrason taramaları teşhis için kullanılır.

Bulunan belirtiler eğer başka hastalıkları işaret etmiyorsa, doktor belirtileri apandisit işareti olarak değerlendirebilir.

Apandisit Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Apandisit tedavisi genellikle iltihaplı organın cerrahi müdahale ile çıkarılması ile gerçekleşir. Enfeksiyonun cerrahi müdahaleyi engelleyebileceği durumlarda öncelikli olarak antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Eğer apendiks müdahaleden önce patlamışsa ve etrafı bir apse ile kaplanmışsa, karından apse içine bir tüp yerleştirilerek apse drene edilebilir. Apendektomi enfeksiyon kontrol altına alındıktan birkaç hafta sonra yapılır.

Apandisit ağrısı belirtileri insan vücudu için önemli olduğundan dikkat edilmesi gereken bir husustur. Bu nedenle ağrılarınız varsa ve apandisitten şüpheleniyorsanız en kısa sürede bir doktora başvurmanız gerekir.

Apandisit tedavisine bakan Doktorlara ulaşmak için aşağıdaki Ankara Doktor Bul sistemimizden ulaşabilirsiniz.

doktor bul