B12 Vitamini En Çok Nelerde Bulunur?

B12 Vitamini En Çok Nelerde Bulunur? B12 vitamini nelerde bulunur sorusu beslenme konusunda değişiklikler yapmak isteyenlerin gündeminde olan bir konudur. Besinlerle eksiklik giderilerek sorunlar engellenir.

B12 Vitamini En Çok Nelerde Bulunur?

B12 vitamini eksikliği B gurubu vitaminlerden B1 B6, B12 vitamin ilaçlarının alınmasıyla giderilebilir. Fakat doktorunuz bu ilaçları vermediyse günlük yaşantınızda doğal yollardan almanız gerekecektir.

Besinlerde B12 Vitamini Nelerde Var |  B12 Vitamini Olan Hayvansal Gıdalar

Besinlerde b12 vitamini olan yiyecekleri sıralamak gerekirse genelde hayvansal kaynaklı besinlerin etkileri söz konusudur.

  • Hayvanların sakatatları, karaciğer ve dalak bölümleri
  • Kabuklu deniz ürünleri, midye en yaygın tüketilenlerdendir, istiridye, karides de alınmalıdır.
  • Şu balık türleri düzenli tüketilmelidir: Ton balığı, uskumru, alabalık veya ringa balığı
  • Kahvaltılarda süt, yoğurt, peynir ve yumurta düzenli olarak tüketilmelidir. Özellikle yumurta zarında çok yoğun b vitamini türleri olduğu bilinmektedir.

Normal İnsanlarda B12  Kaç Olmalı | B12 Vitamini Hapı Gereksinimi

B12 miktarının normal miktarı 150 pg/ml olarak kabul edilmektedir. 80 pg/ml altına düşmemesi gerekir ve bu gibi hallerde B12 yetersizliği durumu görülmektedir.

Günlük alınması gereken B12 vitamini oranı 2.4 birimdir. Yeteri kadar alınmadığında ortaya birçok metabolizma ve sinir sistemi sorunu çıkabilir.

B12 vitamini hapı besinlerle yeteri kadar alınmayan vitaminlerde ve hızlı bir çözüm gerektiğinde kullanılmaktadır. Doktor kontrolü olmadan B12 vitamini alınamamaktadır. Etki derecesi değişken bir katkı olduğu için gerekli hallerde alınmaktadır. Doğal yollarla alınması daha çok önerilmektedir.

B12 Vitamini Önemi Nedir? B12 Vitamini Faydaları

B12 eksikliği yaşandığında ortaya çıkan sorunlar çok ciddi olabildiği için B12 önemine değinmek faydalı olacaktır:

  • B12 ile sinir hücrelerinde gerekli elektriksel sinyal iletimi sağlanmaktadır. Doğru bir sentez olabilmesi için hücrelere bu sinyal verilmelidir.
  • Kırmızı kan hücrelerinin üretiminde önemli bir fonksiyonu vardır.
  • Diğer minerallerin fonksiyonlarında etkisi vardır. Vücudun sentezleri doğru yapması için son derece önemlidir.

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri

Vücuttaki sinir sistemi ve kan senteziyle alakalı zincirleme etkiler b12 eksikliği durumunda görülmektedir. Önlem alınmadığında çok ciddi hastalıklara ve ölüme dahi neden olabilir. Çünkü vücudun ihtiyacı olan hayati mineraller düzenli olarak sekteye uğrar, besinleri düzenli alsanız da işlenmesinde sorun olacaktır.

Yaygın görülen b12 vitamini eksikliği belirtileri: Çarpıntı, halsizlik ve güçsüzlük hissi, unutkanlık, aşırı sinirlilik ve depresif hal sıkça görülmektedir.  Hava sıcaklığından bağımsız üşüme, dilde şişme, odaklanma sorunları ve organlarda uyuşma hissi de sıkça rastlanan belirtilerdendir.

Fiziksel etkiler bakımından kontrol dışı kilo kaybı, ciltte kuruma, saç dökülmesi ve sık uçuk çıkması da fark edilebilir. B12 eksikliği belirtileri fark edildiği anda bir uzmana başvuru yapılmalıdır.

B12 Vitamini Hapı Zararları Neden Olur?

Besinlerden alınması gereken b12 ile hap olarak alınan vitamin, ekstra kimyasal sinyal olması bakımından ele alınabilir. Hap olarak alındığında doğal gıdaların aksine yapay başka sinyalleri de kana yüklemiş olursunuz. B12 eksikliği sorunu giderilir ancak yıpranma durumu olacaktır.

Hayvansal besinleri alırken de market ürünü işlenmiş olanları almamanız gerekmektedir. Örneğin konserve ton balığı değil de balıkçılarda bulunan ton balığı alınmalıdır. Kutuda ekleme koruyucuları olan balıkları ve etleri almamalısınız.

B12 Vitamini Eksikliği Nedenleri

B12 eksikliğine neden olan durumlara bakınca şöyle bir sıralama yapılabilir:

  • Hamilelerde kansızlık
  • Mide ilaçları
  • Vegan diyet
  • Mide küçültme ameliyatları
  • Çölyak & Crohn hastalıkları B12 vitamini eksikliği nedeni olabilmektedir.

B12 Vitamini Eksikliği Tedavisi

Beslenme düzeni ve doktor kontrolü B12 eksikliği tedavisi için uygun bir çözüm olabilir. Kendinize özel beslenme önerilerini doktorunuzdan alabilirsiniz.