Baş ağrıları her yaş grubundan insan en az 1 kerede olsa baş ağrılarını yaşamıştır. Baş ağrıları kendini farklı şiddetlerle kendini hissettirebilmektedir ve şiddetine göre günlük yaşamda bazı hareketleri kısıtlayabilmektedir. Baş ağları 2 tip grupta incelenir: birinci fonksiyonel baş ağrılarının altında bir sebep yatmaz. Gerilim tipi baş ağrısı genellikle migren, nevraljik baş ağrısı ve küme tipi baş ağrılarını kapsar. İkincil baş ağrısında ise baş ağrısının altında farklı bir neden bulunmaktadır. Akut sinüzit, diş problemleri, kulak enfeksiyonları, grip, glokom, beyin damar bozuklukları, iyi veya kötü huylu beyin tümörleri, hipertansiyon, kafa travmaları vb. nedenler genellikle ikincil baş ağrısına sebep vermektedir. Migren Tipi Baş ağrısında ise Nöbetler halinde gelir ve başlangıcında ‘aura’ tabir edilen öncü belirtileri de bulunabilir, Başın yarısını ya da tümünü kapsayabilir, Çok seyrek olabileceği gibi haftada birkaç kez de gelebilir. Ağrıya bulantı ve kusma belirtileri ile seyreder,
Baş ağrısı bazı tehlikeli hastalıkların ( menenjit, felç, ensefalit ve COVID-19) belirtisi olabilmektedir. İlk defa ani ve şiddeti zaman geçtikçe artan bir baş ağrısı yaşıyorsanız ve bunlarla birlikte aşağıda bulunan belirtileri yaşıyorsanız en yakın sağlık kurumuna başvurmalısınız. Kafa karışıklığı veya konuşmaları anlamakta zorluk, Bayılma, Yüksek ateş, 39-40 °C den daha fazla olması, Vücudunuzun bir tarafında uyuşma, güçsüzlük, Görme bozukluğu, Konuşma bozukluğu, Yürümede dengesizlik, Mide bulantısı veya kusma.
Gerilim Tipi Baş Ağrısının belirtileri: Kafada doluluk hissi ile birlikte baş ağrısı, Alında veya şakaklarda meydana gelen fazla basınç hissi, Kafa derisi, boyun ve omuz kaslarının eskisine göre çok daha hassasiyetli oluşu, Işığa ve sese hassasiyet. Gerilim baş ağrısında, migrendeki gibi mide bulantısı, kusma ve görme bozuklukları bulunmaz. Fiziksel yapılan aktivitelerin gerilim baş ağrısında ağrıya etkisi olmaz, tam tersi iyi gelebilir. Küme Tipi Baş Ağrısının belirtileri ise: Tek taraflı ağrı, Huzursuzluk hissi, Etkilenen tarafta gözde kızarıklık, gözyaşı gelmesi, Etkilenen tarafta burun tıkanıklığı veya akıntısı, Alın veya yüzde terleme, Yüzde solukluk ya da kızarma, Etkilenen tarafta göz çevresinde şişlik, Göz kapağında düşüklük.
Baş ağrısı tedavisi ile ilgili doktorların doktor çalışma listesi için giriş yapınız.