26 kemikten oluşan omurlar, omurganızı hareket ettirmenize ve eğilmenize izin veren yumuşak disklerle tamponlanmıştır. Bel omurları arasında destek görevini yapan disklerin çeşitli nedenlerle yırtılarak omurilikten çıkan kalçaya ve bacağa yayılan sinirlere baskı yapmasına bel fıtığı denir.
İki omurga arasındaki bir disk yerinden çıkmaya başlarsa, çevredeki sinirleri tahriş edebilir ve aşırı ağrıya neden olabilir. Bel fıtığı, çoğu zaman şiddetli bel ağrısı, bacağa ve kalçaya yayılan ağrıyla ortaya çıkar.
Bel Fıtığı Nedenleri:
-Ağır kaldırma,
-Uzun süre oturarak çalışma,
-Fazla kilo,
-Düzenli egzersiz yapmama
Bel Fıtığı Belirtileri
-Belde ve bacakta oluşan ağrı
-Bacakta uyuşma, güç kaybı, aksama
-Daha önce yapılan hareketleri yapmada zorlanma
-İdrar kaçırma (çok sık değildir)
Yapılan Tetkikler Ve Tedavi
Bel fıtığının teşhisinde ilk olarak yapılan klinik muayeneden sonra Manyetik Rezonans(MR) ile bel fıtığı teşhisi kolaylıkla konulmakta ve derecesi belirlenebilmektedir. EMG (Sinir ölçüm testi) de bazı olgularda gerekmektedir.
Tedavide olarak uygulanması gereken yatak istirahati ve ilaç tedavileri ile birlikte hastaların eğitilmesidir. Hekimin hastasına ağrının oluşma nedenlerini ve hastalığının tekrarlamaması için yapması gerekenleri anlatması gerekir.
Epidural enjeksiyonlar veya bloklar, hastaların ağrılarının giderilmesi amacıyla kullanılan bir diğer yöntemdir. Bunlar, spinal sinirler etrafındaki boşluğa yapılan kortikosteroid enjeksiyonları ile sağlanır.
Eğer bacakta ve ayakta kuvvet ve his kaybı gibi durumlar ortaya çıkarsa ya da konservatif tedavi yöntemleri ile hastaların şikayetleri giderilemezse, fıtıklaşmış disk materyalinin cerrahi olarak boşaltılması ile sinir rahatlatılma yoluna gidilir. Lomber disk cerrahisinde açık cerrahinin yanında kliniğe ve radyolojik bulgulara göre mikroskobik ya da endoskopik cerrahi yöntemleri uygulanabilir.
Bir yanıt yazın