Besinleri Saklarken Yaz Aylarında Daha Dikkatli Olunmalı Yaz ayları ile birlikte hijyen kurallarına uygun olmayan bir şekilde üretilen yada saklanan besinlerde mikroorganizmalar daha hızlı üremeye başlar ve bu gıdaları yiyen kişilerde gıda zehirlenmesi görülür.
Besinlerin hepsinde bulunan mikroorganizmalar üreticiden tüketiciye ulaşırken hijyen kurallarına uyulmaması gıdaların iyi olmayan şartlarda pişirilmesi, paketlenmesi, saklanması gibi durumlarda çoğalarak besin zehirlenmelerine neden olmaktadır.
Bakteriyel kaynaklı yaşanan zehirlenmelerin hemen hemen hepsinde taşıyıcı besin, et veya tavuk ya da bu canlıların süt, yumurta gibi ürünleridir. Dolayısıyla bu ürünlerin saklanmasında daha dikkatli olmalıyız.
Gıda zehirlenmesi yaşayan kişide ilk olarak halsizlik, yorgunluk, terleme, baş dönmesi, hafif ateş oluşur, daha sonrasında ise kusma ve ishal. Genelde gıda zehirlenmesi bir veya iki gün sürebilir. Ancak bir haftaya kadar uzar ve yüksek ateşte seyrederse bunun nedeni salmonella’dır. Bu nedenle salmonella zehirlenmelerinde doktora başvurulmalıdır.
Besinin hazırlık aşamasında ve hayvanların kesim işlemlerinde temiz olunmaması hijyen kurallarına uyulmaması, besinlerin tam bir pastörizasyondan geçirilmemesi, pişmiş besinlerin açıkta bırakılması, kötü koşullarda yapılan nakil işlemleri, gıdaların iyi olmayan şartlarda pişirilmesi, paketlenmesi, saklanması, yeteri kadar soğuk dolaplarda saklanmadan tekrar tekrar ısıtılarak yenmesi veya hatalı hazırlanmış şekillerde yenmesi sonucu gıdalar zehirli hale gelir.
Gıda zehirlenmesi bir veya iki gün sürebilir. Ancak salmonellada belirtiler bir haftaya kadar uzar ve hastada yüksek ateş görülür. Bu nedenle salmonella zehirlenmelerinde doktora mutlaka başvurulmalı tedaviye başlanmalıdır.