Bitki çaylarıyla ilgili 6 önemli uyarı Halk arasında şifalı olarak bilinen ve özellikle kış aylarında sıkça tüketilen bitki çayları, yan etkilerine bakılmaksızın tüketilmektedir.
Bitki çaylarının iyileşmesi için bu çaylardan bazıları yarardan çok zarar verebilir. Bitkisel çayların doğal olduğuna inanıldığı için tüketimi de artmaktadır. Ancak bitki çaylarını tüketirken hastalıklara göre seçim yapmak son derece önemlidir. Özellikle ciddi kronik hastalıkları olan kişiler bitki çayı tüketmeden önce mutlaka bir doktora danışmalıdır.
Yeşil Çay
Yeşil çay en çok tüketilen bitki çaylarından biridir. Ancak kalp çarpıntısı ve hipertansiyonu olan kişiler yeşil çayı dikkatli tüketmelidir. Yeşil çayın metabolizmayı hızlandırdığı biliniyor ancak fazla tüketilirse özellikle hipertansiyon ve çarpıntı olmak üzere insanları rahatsız edebiliyor. Bu nedenle çarpıntısı olanlar ve hipertansiyon hastaları 2 bardaktan fazla bitki çayı tüketmemelidir.
Kekik
Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız kekiğin yemeklere lezzet kattığı bilinmektedir. Kekik suyunun faydalarını daha önce sizlerle paylaşmıştık. Özellikle mide rahatsızlıkları ile üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarına karşı gelen bu çay, tansiyonu da düşürür.
Zencefil
Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına, soğuk algınlığına ve şeker hastalığına karşı etkili olan zencefil, hem toz halinde hem de çay olarak tüketilmektedir. Ancak zencefil safra salgısını arttırır. Bu nedenle safra kesesi ile ilgili rahatsızlıkları olan kişiler uzman kontrolünde tüketmelidir.
Adaçayı
Adaçayı bitki çayları denilince akla gelen ilk şeylerden biridir. Sinüsleri ve akciğerleri temizleyen adaçayı özellikle soğuk algınlığı dönemlerinde çok sık tüketilmektedir. Öksürüğü önlediği de bilinen adaçayı, uyku eğilimini artırır. Bu nedenle sakinleştirici alan kişilerin ve hamilelerin adaçayı tüketmesi tehlikeli sonuçlara yol açabilir.
Kuşburnu
Bağışıklığı güçlendiren, soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı etkili olan kuşburnu, bulaşıcı hastalıklarda da tüketilmektedir. Ancak günde 3 fincandan fazla tüketirseniz ciltte kaşıntı ve şişme gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ayrıca sindirim sistemi ve ağızda tahrişe neden olabilir.
Zerdeçal
Zerdeçal içeriğindeki kurkumin kansere, iltihaplanmaya ve vücuttaki hasara karşı oldukça etkilidir. Ancak zerdeçal safra akışını arttırdığı için safra kesesi taşı olan kişilerin tüketmesi önerilmez.
Soğuk algınlığına bakan Doktorlar ve Doktor çalışma cetveline ulaşmak için aşağıdaki İzmir Doktor Bul sistemimizden ulaşabilirsiniz.