Evet yanlış okumadınız son yapılan araştırmalara göre bitki yetiştirmek Alzheimer ve Parkinson Hastalarına iyi geliyor.
Birçok kişiye psikolojik olarak moral ve motivasyon kaynağı olan bitkiler bazı hastalıklarla mücadele eden kişilere beyin hücrelerinin yıkımı ile seyreden rahatsızlıklara iyi gelmekte.
Uzmanlara göre bitkiler hafızayı, bilişselliği, odaklanmayı, dikkati ve özgüveni geliştirmeyi desteklemekte olup, büyümesi ise ruhsal ve zihinsel olarak iyi olmalarını sağlar.
Son yapılan araştırmalara göre bitki yetiştirmek beyinde dopamin denilen mutluluk hormonu salgılanmasına yardımcı olmakta. Ayrıca yeni nöronların oluşumunu tetiklemekte ve beyin fonksiyonlarını iyileştirmektedir. Bitki yetiştirmek, Alzheimer ve Parkinson gibi beyin hücrelerinin yıkımı ile seyreden rahatsızlıklara da iyi gelmektedir.
Beyin hücrelerinin zarar görmesi ve işlev kaybı yaşaması sonucu ortaya çıkan Alzheimer hastalığı, bilişsel fonksiyonları etkiler. Hastalık genel olarak ilerleyen yaşlarda ortaya çıkar. Hastalığın ortaya çıkışında genetik başta olmak üzere pek çok farklı faktör etkili olur. Hastalık ilerledikçe kişinin günlük hayatını ciddi derecede etkilemeye başlar. Hastalığı tam olarak iyileştiren bir tedavi henüz bulunamamıştır. Ancak uygulanan tedaviler ile kişinin hayatını olumsuz etkileyen semptomları kontrol altında tutulur. Hastalığın başlıca nedenleri ise şunlardır;
-APOE geni olarak adlandırılan genin farklı formları, Alzheimer hastalığına yakalanma riskini artırabilir. Bu nedenle hastalığın genetik bir hastalık olduğu düşünülür ve ailesinde hastalık olan kişilerde görülme ihtimali daha yüksektir.
-Anormal Protein(beta-amiloid plakları ve nörofibrillerin) Birikimleri
-Beyindeki inflamatuar yani iltihaplanma, sinir hücrelerini olumsuz etkileyerek hastalığın ilerlemesine sebep verebilir.
-Hücrelerin zarar görmesine yol açan serbest radikallerin birikmesi ile nöronların işlevini bozabilir ve hastalığa ortam oluşturur.
-Nöral Bağlantıların Bozulması ile hafıza gibi bilişsel yeteneklerin kaybedilmesine yol açar.
-Yaşlandıkça, beyin hücreleri ve bağlantıları doğal olarak zayıflar, hücre hasarı birikerek hastalık ortaya çıkabilir.
-Sosyoekonomik çevre, düşük eğitim seviyeleri, sosyal izolasyon ve zihinsel olarak aktif olmama da hastalık riskini arttırır.
Parkinson hastalığı sık rastlanılan hastalıklardan biridir. Yavaş, ilerleyici bir beyin hastalığıdır. Beyin hücrelerinde kayıp ile seyreden Parkinson, hareketlerde yavaşlama, istirahat sırasında titreme, vücudun hafifçe önde doğru eğilmesine neden olmaktadır. Kadınlara oranla erkeklerde %50 oranında daha fazla görülen hastalık, çoğunlukla 60 yaş üzerindeki kişilerde görülse de 20 ila 40 yaşları arasında da ortaya çıkabilir. Parkinson hastalığının nedeni ise Dopamin eksikliğidir. Dopamin hücrelerinin yüksek oranda kaybı, vücudun ihtiyaç duyduğu dopaminin karşılanamamasına yol açarak Parkinson hastalığının ortaya çıkmasına neden olur.
Nöroloji doktorlarına ulaşmak için linki tıklayınız.