Akciğerlerde bulunan bronşiol olarak isimlendirilen küçük hava keseciklerinde oluşan enfeksiyona bronşit denilmektedir. Genel olarak çocuklarda da görülebilen bir hastalıktır.
Bronşit görülme sıklığı kişinin yaşına ve mevsimsel şartlara göre farklılık gösterebilmektedir. Özellikle akut bronşite kış mevsiminde ya da ilkbaharın başlangıcında sık rastlanılmakta ve çocuklarda daha çok görülmekte.
Hastalık enfeksiyonlar,mikrobiyal veya viral kaynaklı olabileceği gibi bazı durumlarda kirli hava veya alerjenlere maruz kalma gibi durumlarda da gerçekleşebilir.
Bronşitin en belirgin belirtileri hırıltı/hışırtı şeklinde duyulan solunum sesleridir. Diğer belirtileri ise şunlardır;
Hapşırma ve burun akıntısı,
Yüksek ateş ve iştahsızlık,
Solunum sıkıntısı gözlenir.
Ani gelişen geçici öksürük krizleri,
Göğüs kafesinde ve karında ağrılar
Yeşil, sarı, gri renkte balgam
Gece artan öksürük ve tıkanıklık
Kilo kaybı
Kaslarda güç kaybı
Hastalık enfeksiyonlar mikrobiyal veya viral kaynaklı olabileceği gibi bazı durumlarda kirli hava veya alerjenlere maruz kalma gibi durumlarda da ortaya çıkabilir. Bu nedenler haricinde bronşite neden olabilen etkenler ise şunlardır;
-Bazı kimyasal ajanların solunması
-Kronik solunum hastalıkları
-Sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımı veya tütün dumanına maruz kalma
Doktorunuz hastalık hakkında detaylı bilgi aldıktan sonra fiziksel muayene yapacaktır. Ayrıca akciğer filmi isteyebilir, hücrelere ulaşan oksijen miktarını ölçen test yapılabilir, balgamdan örnek alınarak bakteri incelemesi yapılabilir.
Bronşit tedavisine başlanmadan önce hastalığa neden olan etmen belirlenmelidir. Bronşite neden olan bir bakterinin tespit edilmesi durumunda, bu bakteri türüne göre antibiyotik verilir.
Akut bronşitin iyileşme sürecinde istirahat etmek bol sıvı tüketimi yararlı olacaktır. Ayrıca kronik bronşit tedavisinde hastanın şikâyetlerinin şiddetli olduğu vakalarda bronkodilatör ve kortikosteroid ilaçlar kullanılabilir.
Bronşit tedavisi ile ilgili doktorların doktor çalışma listesi için giriş yapınız.