Genel olarak beyzbol oyuncuları arasında yaygın olarak görüldüğü için çekiç parmak olarak adlandırılan hasar, parmak ucunun veya başparmağın kuvvetli bir şekilde esnetilmesiyle oluşur.
Parmak ucuna alınan darbe ile kronik olarak eklemin hareketinin aksaması nedeniyle parmak sırtındaki tendonların hasar alması sonucu, orta ekleminden kıvrılan parmak, çekiç görünümü aldığından bu isimle adlandırılır.
Genellikle elde 2. veya 3. parmakta ya da ayak başparmağında görülen çekiç parmak deformitesine, özellikle spor yapan kişilerde sık rastlanılır. Ağrılı bir rahatsızlıktır. Basit önlemlerle kontrol altına alınabileceği gibi çoğu parmak yaralanması splint ile tedavi edilir. Kırık veya malalignasyon durumunda cerrahi operasyon gerekebilir.
Alınan kuvvetli bir darbe sonucunda parmak ucunun veya başparmağın kuvvetli şekilde bükülmesi neticesinde oluşan bir sağlık sorunudur.
Tedavide meydana gelen deformasyona bağlı olarak farklı yöntemlere başvurulur. Erken evrede kırık yoksa çok fazla şekil bozukluğuna uğramamış parmaklarda, hastaya 2 ay süre boyunca takması şartıyla parmak ateli önerilebilir. Yine, erken dönemde buz uygulaması ve nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar ağrıyı azaltmada faydalı olacaktır.
Ayrıca, yakta çekiç parmak deformitesi durumunda hastanın yumuşak, esnek ve ön kısmı yuvarlak ayakkabıları tercih etmesi tavsiye edilir. Eğer hastanın çekiç parmak deformitesi ilerlemiş düzeydeyse ayakkabı kullanımı için dikişleri yukarı doğru, yumuşak yapıdaki özel üretim ayakkabılar önerilir.
Bununla beraber, açık yaralanma varsa, kemiklerde kırık izleniyorsa tedavide cerrahi müdahale şeklinde olabilir.
Çekiç parmak tedavisi ile ilgilenen Ortopedi ve Travmatoloji doktorlarının doktor çalışma listesine ulaşmak için giriş yapınız.