hangi hastalıklara bakar

Çirkin Ördek Yavrusu Benlere Dikkat

Vücudumuzda ki aniden büyüyen, koyu renkli ve simetrik olmayan benlerin hastalık habercisi olabileceğini biliyor muydunuz?

Vücudumuzda doğuştan var olan ya da sonradan çıkan benler bazı durumlarda hastalık habercisi olabiliyor. Benler, diğerlerine göre renkleri koyu düzensiz, hızlı büyüyen ve şekil değiştiren benlerin görülmesi durumunda hemen bir doktora başvurulmasında fayda var.

Cilt kanseri habercisi olan bu belirttiğimiz benlere çirkin ördek yavrusu da denilmektedir. Dünyadaki kanserlerin üçte birinin deri kanseri olmasına rağmen hastaların doktora başvurmaları çok geç oluyor. Tüm dermatoloji kliniklerinde ben takibi ve ben taraması kolaylıkla yapılabilir

En Çok Kimler Risk Altında

Deri kanseri riski açık tenli, renkli gözlü, kızıl-sarı saçlı veya kolaylıkla güneş yanığı gelişebilen deri tipindeki kişilerde, uzun süre veya aralıklı olarak yoğun güneş ışığına maruz kalmış kişilerde, ailesinde deri kanseri malin melanom olan kişilerde, doğumsal çok sayıda benleri olanlar kişilerde daha fazladır.

Benlerin İncelenmesi Tanı Ve Tedavisi

Deri yüzeyi, ışıklı büyütme sağlayan dermatoskop ile incelenir. Bilgisayarlı dermatoskopi ile vücuttaki benlerin haritası oluşturularak noktasal lokalizasyonları belirlenir. Ardından her bir ben için dermatoskopik görüntü alınır ve kaydedilir. Bilgisayarlı dermatoskop bende izlenen şüpheli değişiklikleri matematiksel hesaplayarak melanom riskini gösteren indeks oluşturur. Bu indeks tanıda ve tedavinin planlanmasında yardımcıdır. Çıplak gözle erken evre melanomun tanı şansı %60 iken bilgisayarlı dermatoskopi ile %90’lara çıkar.

Taramalar esnasında cilt kanseri tanısı alan hastada ki ben, cerrahi olarak alınır. Daha sonra da radyoterapi ve kemoterapi uygulamalarına geçilir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir