Çocuk Endokrinoloji hangi hastalıkları tedavi eder ? Çocuk endokrinoloji kaç yaşa kadar bakar ? sorusunun yanıtını bu bölüme çocuklarını götürecek olan anne babalar tarafından internetten sıklıkla aranmaktadır.
Çocuk Endokrinolojisi diğer adıyla Pediatrik Endokrinoloji doktorları, yenidoğan döneminden itibaren 18 yaşına kadar olan sürede yenidoğan, bebek, çocuk ve genç ergenlik dönemlerinde yaşanılan endokrinolojik sorunların tanı ve tedavisini yapar.
Çocuk Endokrinolojisi bölümünün tanı ve tedavisini yaptığı hastalıklar şunlardır;
-Büyüme gerilikleri
-Boy kısalıkları
-Erken ya da gecikmiş ergenlik
-Diyabet (Şeker hastalığı)
-Hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü)
-Obezite
-Guatr ve tiroid bezi hastalıkları
-Cinsiyet gelişim bozuklukları
-Penis sorunları
-Böbrek üstü bezi hastalıkları
-Adet düzensizlikleri
-Aşırı tüylenme
-Hipofiz bezi hastalıkları
-Turner sendromu
-D vitamini hastalıkları
-Kalsiyum ve fosfor metabolizması ile ilgili bozukluklar
-Kemik hastalıkları
Doktor hastanın hastalık öyküsünü dinledikten sonra kan testi taraması ile endokrin hastalıkların teşhisi ve değerlendirilmesi yapar. Gerekli görürse hormon testi isteyebilir.
Ancak, bazı hormonlar ve organlar için kan düzeyleri değil metabolizmaları neticesinde oluşan maddelerin miktarlarına kandan ve diğer vücut sıvılarından bakmak gerekmektedir. Böbrek üstü bezlerinde bulunan kortizol hormonuna bakılması için idrar testi istenebilir.
Testin çıkma süreleri istenilen testlere göre kan tahlillerinin sonuçlarının çıkması farklılık gösterebilir. Hormon testleri 3-4 saat, hemogram testleri 1-2 saat, fibrojen testleri ise 2-3 saat içerisinde hazırlanabilir. İlgili merkezde çalışılamayacak olan talepler için kan veya idrar örnekleri farklı birimlere gönderilir. Kan grubu veya kanın pıhtılaşma süresini ölçen testler ise 10 ila 20 dakika içinde hazırlanır. Türüne göre 40 güne kadar uzayan tahlil sonuçlarını beklemek gerekebilir.
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları doktorları listesine veya doktor bilgilerine Doktor Bul sitemizden ulaşabilirsiniz.