Çocuk endokrinolojisi bölümü hangi hastalıklara bakar ? Çocuk endokrinolojisi bölümünde hangi testler yapılır? soruları bu bölüme çocuklarını götürmek isteyen ebeveynlerin merak ettiği ve araştırdığı sorulardan.
Çocuk endokrinolojisi bölümü doğumdan itibaren 18 yaşına kadar (yenidoğan, bebek, çocuk ve genç ergenlerin) olan dönemdeki endokrinolojik sorunları inceler.
Çocuk endokrinolojisi bölümünün diğer adı Pediatrik Endokrinolojidir. Doğumdan itibaren 18 yaşına kadar geçen sürede yaşanan hormon bozukluklarıyla ilgilenen tıp bölümüdür.
Çocuk Endokrinolojisi doktorlarının tanı ve tedavisini yaptığı hastalıklar şunlardır;
– Büyüme gerilikleri
– Obezite
– Boy kısalıkları
– Erken veya gecikmiş ergenlik
– Diyabet (Şeker hastalığı)
– Hipofiz bezi hastalıkları
– Hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü)
– Guatr ve tiroid bezi hastalıkları
– Cinsiyet gelişim bozuklukları
– Penis sorunları
– Böbrek üstü bezi hastalıkları
– Adet düzensizlikleri
– Aşırı tüylenme
– Turner sendromu
– D vitamini ile ilgili hastalıklar
– Kalsiyum ve fosfor metabolizması ile ilgili bozukluklar
– Kemik hastalıkları
Endokrin hastalıkların teşhisi ve değerlendirilmesi yapılır iken hastalardan kan ve idrar testi, hormon testi, çocuklarda vücut yağ analizi, çocuklarda kemik yoğunluğu analizi, hipotiroidi taraması, erken ergenlikleri ve kemik yaşı tayini testlerinden biri ya da birkaçı istenebilir.
Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları nelerdir ?
Çocuk Endokrin doktorları temel eğitim olan 6 yıl süren tıp fakültesini tamamladıktan sonra 5 yıllık Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlık eğitimlerini tamamlamaları gerekir. Daha sonra en az 3 yıl çocuk endokrinolojisi dalında eğitim alırlar ve gerekli sınavları geçtikten sonra Çocuk Endokrin Uzmanı olmaya hak kazanırlar.
Çocuk Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Doktor çalışma cetveline ya da doktor bilgilerine ulaşmak için aşağıdaki Ankara Doktor Bul linkini tıklayabilirsiniz.