Doğumdan itibaren çocuklarda alerjik hastalıklar gelişebilmektedir. Çocuklarda alerjik hastalıklar arasında ise en fazla görüleni besin alerjisidir.
Çocukluk çağında sık karşımıza çıkan hastalıklardan biri olan alerjik hastalıklar anne ya da babasında veya anne ve babada var ise çocukta da görülme olasılığı daha yüksek olmaktadır.
Bebeklik döneminde karşılaşılan alerjik sorunlar arasında besin alerjisi gelir, çocuk büyüdükçe ev tozu akarları, polenler, küf mantarları ve ilaçlara karşı alerjik tepkiler gelişebilir.
Alerjinin belirtileri alerji gösterdiği faktöre göre farklılık gösterir.
Genel olarak bebeklerde görülen besin alerjisinin belirtileri ise ciltte kızarıklık ya da kaşıntı, ürtiker, egzama, burun tıkanıklığı, düzelmeyen burun akıntıları, hışıltılı solunum, nefes darlığı, tekrarlayan orta kulak iltihabı, bebeklerde kilo alamama, kanlı gaitadır.
Alerji hastalıklarına bağlı olarak burun ve kulak problemleri, sinüzit, huzursuzluk, çabuk sinirlenme, derslere ilgisizlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Çocuklarda diğer alerji belirtileri, ciltte kabarma ve şişlik, tekrarlayan kuru öksürük ve hapşırık, gözlerin yaşarması, kızarması ve kaşınması, karın ağrısı, ishal, kusma
Çocuklarda karşılaşılan alerjik hastalıkların tanı, tedavi ve takibi için Çocuk İmmünoloji ve Alerji Bölümüne gidilir.
Hassasiyet birkaç gün veya birkaç yıl sürebilir. Alerjiler de mevsimlik olabilir. Örneğin, saman nezlesi semptomları havadaki polen sayısının çok daha yüksek olması nedeniyle nisan ile mayıs ayları arasında zirve yapabilir.